Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, despre cauzele deprecierii leului

223
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, despre cauzele deprecierii leului - 193672adrianvasilescu-1337782123.jpg
Astăzi, pe piața valutară, moneda noastră a înregistrat o nouă depreciere. Cursul calculat la ora 13.00 a fost de 1 euro = 4,4587 lei. După ce, începând din 8 mai, au fost depășite mai multe praguri de depreciere, între 4,40 și 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, deprecierea de ieri a fost cauzată, ca și în zilele de 8 - 16 mai, în principal de veștile rele venite din Zona Euro. "În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piața valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendință, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influența unor informații dacă nu liniștitoare cel puțin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa știrilor și-a schimbat trendul și pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri", a declarat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, ziua de 23 mai a fost agitată pe toate piețele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papandemus, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC - care opina că "în cazul ieșirii Greciei din Zona Euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro", au făcut noi valuri.

"Șocul s-a resimțit instantaneu. Euro s-a depreciat față de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul și coroana s-au depreciat și mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari și că o declarație, chiar și în condițiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulți de dacă, subliniind că totuși scenariul divorțului Greciei de euro «este puțin probabil să se materializeze», undele șocului produs s-au derulat repede și pe spații largi", a explicat Vasilescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Miercuri, 08 Februarie 2012
Stire din Economie : BNR a urcat prognoza de inflație la 3,2%
Pagina a fost generata in 0.4941 secunde