Consiliul Concurenței a lansat un ghid pentru asociațiile de companii

164

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a elaborat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii. Ghidul oferă o serie de sfaturi practice în acest sens. 


Înființarea asociațiilor și apartenența companiilor la astfel de asociații sunt perfect compatibile cu legislația din domeniul concurenței, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înțelegeri anticoncurențiale.


Pentru concurenți, participarea la activitățile asociațiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat și de a discuta, având în vedere interesele lor comune. Chiar dacă aceste întâlniri sau discuții au un scop legitim, acela de a îndeplini obiectivele asociației, nu trebuie să urmărească sau să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociației. 


"Rolul asociațiilor profesionale este foarte important: ele trebuie să se implice și să verifice respectarea riguroasă a regulilor de etică profesională și a standardelor de calitate, în funcție de specificul fiecărui domeniu. Acest lucru trebuie să se realizeze, însă, fără niciun fel de raportare la politica comercială a companiilor, în special în ceea ce privește prețurile", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 


Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. În același timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenței din România, dar și a altor autorități de concurență, precum și o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii. 


De asemenea, documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenței în cazul unor posibile fapte anticoncurențiale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4462 secunde