Concurs Constănțenii nu rămân fără miel de Paște

373

Articole recomandate

În urmă cu două zile, Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe "AGROSTAR" anunța că există riscul să nu avem carne de miel românească pe piață, de Paște, din cauza că încă nu a fost clarificată problema inventarierii și crotalierii animalelor. Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea spun însă că nici nu se poate vorbi despre așa ceva, chiar dacă nelămuriri există totuși. "Întotdeauna de Paști au fost animale. S-au făcut unele derogări. S-au sacrificat. S-au făcut, de exemplu, verificări și în piață. Nu este de nerezolvat", a precizat Marian Valentin, secretarul executiv al Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.
Din punctul lor de vedere, situația stă astfel: reprezentanții exploatațiilor comerciale trebuie să depună, la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Protecția Animalelor Constanța, documentația necesară pentru a fi declarat operator SNIIA (acestei persoane juridice i se încredințează, în condițiile legii, activitățile legate de proiectarea, construirea, implementarea, operarea și întreținerea sistemului privind identificarea și înregistrarea animalelor).
În cazul exploatațiilor nonprofesionale, proprietarul se adresează medicilor veterinari de liberă practică, care la rândul lor trebuie să fie operatori SNIIA.
De fapt, principala problemă rămâne cea a banilor. "Anul trecut nu plăteam nimic la operațiunea de crotaliere - identificare a mieilor, iar acum cred că pentru fiecare miel va trebui să plătim șase euro", a afirmat președintele sindicatului AGROSTAR, Marcel Andrei, care a mai adăugat că, din cauză că statul nu mai subvenționează nici vaccinarea anticărbunos, se va ajunge la șapte euro pentru fiecare animal.
Marian Valentin îl contrazice însă. O pereche de crotalii costă, potrivit acestuia, cel mult un euro, iar înregistrarea nu poate depăși încă un euro. Ce-i drept, cumpărătorul este cel care va plăti, în final. "Din păcate brusc se va veni cu o plată care va intra în prețul mielului", a precizat secretarul executiv al Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.
Anca CHICU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Economie : Litoralul se va sufoca și va muri
Pagina a fost generata in 1.5857 secunde