"Oil Terminal", mai aproape de "război", mai departe de pace

1110
În aceste momente, nu mi-aș dori să fiu în pielea administrației sau a liderilor sindicatului "Oil Terminal". Cele două părți au început negocierea salariilor încă din noiembrie 2010 și tot nu le-au încheiat. Pozițiile lor s-au apropiat, destul de mult, dar încă nu s-a ajuns la un compromis.

Provocare asumată
Încerc să mă pun în situația fiecăreia dintre părți și să o înțeleg. Conducerea societății stă cu sabia lui Damocles deasupra capului. Ministerul Finanțelor Publice o încorsetează printr-o dispoziție care impune să nu se acorde o majorare salarială mai mare de 3,2% la companiile de stat. Acționariatul îi cere mai mult profit și cheltuieli mai mici. Pe de altă parte, traficul de hidrocarburi are destule necunoscute în 2011, mai ales de când criza politică din Egipt a început să afecteze și transportul de mărfuri pe Canalul Suez.
De cealaltă parte, liderii sindicatului sunt presați de colegii lor să obțină o majorare salarială cât mai mare și încearcă să-și ducă la bun sfârșit mandatul.
Este dificil să armonizezi toate aceste presiuni, să găsești punctul de echilibru pentru toate condiționările și interesele. Dar asta este până la urmă provocarea pe care și-au asumat-o niște oameni în toată firea, directori și lideri sindicali, care se presupune că nu vor să ducă de râpă compania la care lucrează, că se simt responsabili pentru soarta celor 1.235 de angajați și a familiilor lor.

Mărul discordiei - 2%
Ieri, la sediul sindicatului a mai avut loc o rundă de negocieri eșu-ată. Pozitiv este faptul că partenerii sociali n-au renunțat să discute, să caute soluții. Înseamnă că sunt de bună credință și unii și alții.
Rău e că nu s-a ajuns încă la o soluție de mijloc, cu toate că și de data asta părțile au mai cedat câte puțin.
La ieșirea de la negocieri, directorul general, Silviu Wagner, a făcut următoarea declarație pentru ziarul nostru: "Din păcate nu s-a ajuns la o înțelegere cu sindicatul, care și-a modificat solicitarea, cerând o creștere salarială de 4%, de la 1 ianuarie 2011 și 4%, de la 1 iulie. Este o proiecție nerealistă, riscantă pentru compania noastră, pe care n-am acceptat-o. Sperăm că dânșii vor ajunge la o poziție mai rațională. Acționarul majoritar susține politica promovată de comitetul director. Oferta noastră de ultimă oră este acordarea unei majorări salariale de 4%, de la 1 ianuarie 2011 și încă 2%, de la 1 iulie."
La rândul său, liderul sindicatului, Aurel Gheorghe, a declarat: "Consiliul sindical a decis să susținem propunerea de majorare cu 4% de la 1 ianuarie 2011 și 4%, de la 1 iulie, fără nicio condiționare. Domnul director nu a acceptat, mergând pe ceea ce a propus. Părțile au stabilit să se retragă pentru consultări, să mai discutăm fiecare cu cei pe care-i reprezentăm, iar conducerea să mai facă niște calcule."
Pentru data de 3 februarie a fost anunțată greva de avertisment, între orele 10 și 12. "Dacă nu ne vom înțelege, la Oil Terminal va fi întrerupt lucrul timp de două ore, urmând ca pe data de 10 februarie să declanșăm greva generală pe perioadă nedeterminată" - a atenționat liderul de sindicat.
Acest scenariu ar putea să nu fie pus în practică dacă cele două părți vor ajunge la un compromis, a precizat Aurel Gheorghe. "Și noi ne dorim să rezolvăm conflictul. Nu suntem puși pe scandal, să fim în atenția presei" - a afirmat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Economie : Litoralul se va sufoca și va muri
Pagina a fost generata in 1.6197 secunde