Conform Legii prevenirii

Contravenienții vor fi dădăciți și mustrați de organele de control

251
Contravenienții vor fi dădăciți  și mustrați de organele de control - contravenientii-1515427473.jpg

Articole de la același autor

Instituția controlului suferă o modificare radicală, începând din acest an.

Potrivit Legii prevenirii nr. 270 din 2017, publicată în "Monitorul Oficial", din 28 decembrie 2017, toate autoritățile și instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligații noi.

Astfel, în termen de trei luni de la intrarea legii în vigoare, acestea trebuie să întocmească materiale documentare și ghiduri referitoare la legislația privind constatarea și sancționarea contravențiilor; drepturile și obligațiile celor controlați, cu indicarea faptelor contravenționale și a sancțiunilor. Acestea trebuie aduse la cunoștința publicului, inclusiv pe pagina de internet a instituțiilor respective.

În plus, autoritățile și instituțiile publice vor avea obligația să-i îndrume pe proprii funcționari în vederea aplicării corecte și unitare a prevederilor legale. În acest scop, vor trebui să elaboreze proceduri de îndrumare și control pentru cei ce efectuează controlul și să afișeze, pe site-urile proprii, spețele cu frecvență ridicată și soluțiile de îndrumare emise în aceste cazuri. Pe de altă parte, funcționarii care efectuează controlul vor avea obligația să îndrume persoanele controlate, oferindu-le indicațiile și orientările necesare pentru evitarea pe viitor a încălcării prevederilor legale. Toate acestea vor fi menționate expres în procesul-verbal de control, arătându-se indicațiile și orientările oferite.

În cazul constatării unei contravenții, agentul constatator are obligația să încheie un proces-verbal, prin care se aplică sancțiunea avertismentului. Deci nu se mai trece, direct, la sancționarea contravenientului. La procesul-verbal va fi anexat un plan de remediere. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenției.

În termen de maximum zece zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, controlul trebuie reluat. În situația în care nu sunt îndeplinite măsurile de remediere stabilite, agentul constatator va încheia un alt proces-verbal și va aplica sancțiunea contravențională prevăzută de lege, alta decât avertismentul.

În cazul în care, în termen de trei ani de la data aplicării sancționării cu avertisment, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție, sancțiunea legală se aplică direct, fără un nou avertisment.

v v v

Legea prevenirii intră în vigoare începând cu data de 17 ianuarie 2018.

Printre autoritățile și instituțiile cu drept de control se numără: structurile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Inspecția Muncii, Consiliul Concurenței, Garda de Mediu, Poliția, Autoritatea Navală Română și primăriile.

Mă întreb, oare cum va aplica legea Autoritatea Navală Română în cazul în care o navă deversează hidrocarburi în apele mării? În loc să-i ardă o amendă usturătoare și să o oblige să suporte costurile depoluării, îi va da un avertisment comandantului și îi va povesti că nu e frumos ce a făcut? Dar dacă nava e un coșciug plutitor, care pune în pericol siguranța navigației și a echipajului? În loc să o rețină și să o oblige să intre într-un șantier naval pentru reparații, îi va trage comandantului un avertisment să-l țină minte?

Cum va proceda, oare, Consiliul Concurenței? Când va descoperi existența unor înțelegeri de piață între companiile multinaționale, în loc să le radă 10% din cifra de afaceri, le va dăscăli puțin și le va dărui câte un avertisment?

Tare aș vrea să-i văd pe cei de la Antifrauda Fiscală cum, descoperind o rețea infracțională, cu zeci de firme fantomă în spate, se vor apuca să le împartă mustrări mafioților și să le povestească ce frumos este să respecți Codul fiscal!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Decembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.6145 secunde