Creditarea populației se apropie de maximele istorice

112
Creditarea populației se apropie de maximele istorice - creditareapopulatiei-1626786525.jpg

Articole de la același autor

Principalele cotații ale pieței monetare interbancare au continuat să scadă ușor, în perioada mai-iunie, corectându-și astfel integral creșterile înregistrate la mijlocul trimestrului precedent, arată o analiză efectuată de consiliul de administrație al Băncii Naționale a României. Și randamentele titlurilor de stat și-au prelungit parcursul lent descrescător. Totodată, ratele dobânzilor la principalele categorii de credite noi ale clienților nebancari și-au continuat ori accentuat trendul descendent, în intervalul aprilie-mai 2021.

În același timp, după creșterea ușoară din prima parte a lunii aprilie, cursul de schimb leu-euro a tins să se stabilizeze pe noul palier, susținut de diferențialul ratelor dobânzilor, care s-a restrâns totuși ușor față de unele piețe din regiune, dată fiind inițierea recentă de către două bănci centrale a ciclului de creștere a ratelor dobânzilor reprezentative.

S-a remarcat că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a accelerat considerabil creșterea în primele două luni ale trimestrului II 2021, mărindu-și media pe ansamblul intervalului la 9,2%, de la 5,7% în trimestrul I. Evoluția reflectă atât un efect de bază, cât și activitatea intensă de creditare de pe ambele segmente majore – societăți financiare și populație – susținută doar în mică măsură de programe guvernamentale, dar ceva mai evident decât în precedentele două luni. S-a sesizat că în cazul populației, fluxurile de credite în lei pentru locuințe și cele similare pentru consum s-au situat în acest interval în apropierea maximelor istorice. Pe acest fond, ponderea în total a componentei în lei a urcat, în mai, la 70,6% – recordul perioadei post-ianuarie 1996.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3969 secunde