Crescătorii de păsări, ajutați de Ministerul Agriculturii. Banii vor fi virați până la sfârșitul acestui an

271
Crescătorii de păsări, ajutați de Ministerul Agriculturii. Banii vor fi virați până la sfârșitul acestui an - crescatoriidepasari-1598640211.jpg

Articole recomandate

Pierderile suferite de crescătorii de păsări din România, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 vor fi compensate printr-o schemă de ajutor de stat pentru sectorul avicol, în valoare de 109,8 milioane de lei, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

"Prin acest sprijin se dorește susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice din perioada actuală, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele și pui eclozionați. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curcă și pui eclozionați, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele", se menționează într-un comunicat al MADR.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, iar valoarea totală a schemei de ajutor este de 109,8 milioane de lei.

Beneficiarii acestei măsuri sunt: crescătorii de păsări, respectiv, întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum și persoanele juridice care desfășoară activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă.

Potrivit MADR, pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar; să desfășoare activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în semestrul I al anului 2020; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile și să respecte prevederile de la punctele 20 și 23 din Comunicarea Comisiei Europene; să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019.

Fermierii au la dispoziție 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentației. De asemenea, banii vor fi virați în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.

Ordonanță de Urgență privind schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol a fost aprobată joi de Executiv.

Potrivit notei de fundamentare care susținea acest proiect, sectorul creșterii păsărilor din România a suferit pierderi substanțiale care au condus la diminuarea efectivelor pentru abatorizare, precum și la perturbarea lanțurilor de aprovizionare din cauza restricțiilor de mișcare impuse de situația creată de COVID-19 .

Datele prezentate de MADR arătau că efectivul total de păsări a scăzut de la 73,20 milioane capete în luna aprilie 2019 la 70,14 milioane capete în luna aprilie 2020, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,17 %. În ceea ce privește producția de carne de pasăre, aceasta în luna aprilie 2019 a fost de 199.600 tone, iar în aceeași lună a anului curent a fost de 169.300 tone, însemnând o scădere cu 15,17%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5873 secunde