Crescătorii de porci cer intervenția statului pentru deblocarea exporturilor în UE

162
Crescătorii de porci cer intervenția statului pentru deblocarea exporturilor în UE - crescatoriideporci-1459530121.jpg

Articole de la același autor

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine a adresat o scrisoare deschisă Guvernului și Parlamentului în care reclamă "situația de marasm a porcului din România". 


În mesaj se arată că în luna martie 2015, cu sprijinul Uniunii Europene de Comerț cu Carne și Animale (UECBV), și împreună cu Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, asociația a prezentat cererea fermierilor din țara noastră de deblocare a comerțului de porc viu cu alte state membre UE - comerț blocat pe motive de pestă porcină clasică.


Motivul invocat de Comisia Europeană pentru stoparea exportului românesc prin Europa a fost slaba monitorizare a circulației virusului în România. Experții ANSVSA au prezentat ulterior Comisiei o propunere de modificare a Deciziei UE nr. 764/2013, după discuții în grup de lucru cu reprezentanții fermierilor.


După un an de la solicitarea fermierilor, a apărut prima reacție din partea europarlamentarului Monica Macovei, respectiv o întrebare adresată Comisiei Europene, cu scopul de a debloca exportul porcului românesc. Răspunsul primit nu i-a satisfăcut pe fermieri. 


Cele două asociații au primit în februarie 2016 asigurarea MADR si ANSVSA că se urmează procedura și că după evaluarea progreselor României în direcția supravegherii circulației virusului în teritoriu, mișcarea porcului va fi deblocată - în vara acestui an.
În data de 29 martie 2016, a urmat interpelarea europarlamentarului Daniel Buda (PPE) către Comisia Europeană pe aceeași temă. 


Între timp, situația fermierilor s-a acutizat, fiind "sufocați de importurile de carne și produse din carne de porc din state membre, importuri care sunt adevărata cauză a prețurilor mici, la jumătate față de prețul de producție, importuri neverificate din punct de vedere al calității și compoziției, care pot fi un adevărat risc pentru consumator."


Fermierii români consideră că sunt puși în fața unor interdicții artificiale, contrare politicii Pieței Agricole Comune și a Organizației Mondiale a Comerțului, "reguli impuse de Comisie, induse de o politică de piață direcționată spre susținerea marilor producători din Europa, care nu pot exporta în Rusia și care invadează piețe permisibile și mari consumatoare de carne de porc cum este și România."


Fermierii solicită eliminarea acestor bariere, precum și ajutor național de urgență pentru sectorul de creștere și îngrășare a porcului, în cuantum de 100% comparativ cu ajutorul comunitar pe perioada ianuarie - august 2015.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7655 secunde