Criza a triplat infuziile de capital ale băncilor mamă în subsidiarele din România

318
Criza a triplat infuziile de capital ale băncilor mamă în subsidiarele din România - c652ffbba1b471f8c3da23f9b3c387ce.jpg
Criza mondială a triplat infuziile de capital din străinătate în băncile care activează în România, în primul semestru al anului 2009, față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Viitorul sună bine, după ce principalele nouă instituții de credit cu capital străin din România s-au angajat să mențină expunerea și să continue să majoreze capitalul subsidiarelor.

Infuziile de capital din stră-inătate ale băncilor-mamă în subsidiarele românești au depășit 168,4 milioane euro, în primul semestru al anului, în creștere evidentă față de prima jumătate a anului trecut, când erau de 56,02 milioane euro.
Bancpost a primit cea mai mare infuzie de capital, de la Eurobank EFG, aproape egală cu totalul infuziilor de anul trecut - 53,56 milioane euro (în martie). Subsidiara a fost urmată de Banca Românească, care a primit o infuzie de la National Bank of Grece de 43,5 milioane euro, și Millennium Bank România - 33,9 milioane euro, ambele în februarie.
Banca CR Firenze România înregistrase în iunie o majorare de capital de 12,53 milioane euro, în vreme ce, în aprilie, GE Garanti Bank a primit 8,07 milioane euro la capitalul social, iar Unicredit Țiriac Bank a mai adus 7,14 milioane euro la capitalul băncii.
În mai, MKB Romexterra Bank și-a majorat capitalul social cu 4,85 milioane euro, iar BCR Banca pentru Locuințe, cu 1,21 milioane euro.
Potrivit analizei Programului Economic al României, susținut de instituțiile financiare inter-naționale și de Uniunea Europeană, expunerile au fost, în general, respectate, neregulile temporare înregistrate fiind datorate tranzacțiilor specifice de mare valoare, în jurul datelor de raportare.
Pe 6 august, oficiali ai Băncii Naționale a României, ai FMI și Comisiei Europene au avut întrevederi cu reprezentanții locali ai celor nouă bănci, pentru a evalua situația din prezent și pentru a discuta etapele următoare și asigurarea stabilității finanțării bancare pentru România.
Astfel, infuziile vor continua și în cea de-a doua parte a anului. Băncile mamă ale principalelor nouă instituții de credit cu capital străin din România, care dețin o cotă de piață de aproximativ 70%, au finalizat și au semnat scrisori care confirmă anga-jamentele de bază asumate, pentru susținerea economiei românești: menținerea expunerii generale față de România și majorarea capitalului subsi-diarelor în vederea menținerii unei rate de adecvare a capi-talului de 10%, pe perioada Programului Economic al României.
În ciuda angajamentelor și reducerii dobânzii cheie, sem-nele cum că se va relua credi-tarea întârzie să apară. Dobân-zile alungă în continuare românii, iar contractele de creditare din 2008, cu diferite clauze care permit băncilor să "jongleze" cu costul creditelor, nu fac altceva decât să mărească numărul restanțierilor din România.

Băncile mamă
și subsidiarele
din România
Erste Group Bank - Banca Comercială Română
Raiffeisen International – Raiffeisen Grup România
Eurobank EFG – Bancpost
National Bank of Grece - Banca Românească
Societe Generale - Banca Română de Dezvoltare
Alpha Bank – Alpha Bank România
Volksbank – Volksbank România
Piraeus Bank – Piraeus Bank România
Unicredit Group - Banca Unicredit Țiriac

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8596 secunde