Criza i-a învățat pe studenți să negocieze chirii fixe și confort sporit

563
Criza i-a învățat pe studenți să negocieze chirii fixe și confort sporit - 78ce990437afff222b278edfe5eb41c7.jpg

Articole de la același autor

Cu aproape o lună înainte de startul anului universitar, piața imobiliară din Constanța se pregătește pentru o nouă serie de studenți. În acest an, chiriile în garsoniere și apartamente cu două camere vor crește cu 5 - 10%, în cel mai rău caz, spun agenții imobiliari.

Până în 2008, majorarea chiriilor în toamnă era deja rutină. Anul trecut, în premieră, prețurile au stagnat, în ciuda cererii ridicate. Acum, totul este negociabil. În cel mai bun caz, chiriile vor rămâne la nivelul din 2009.
"Criza va face ca familiile studenților să fie mai cumpătate în alegerea unei chirii. Tocmai de aceea, proprietarii trebuie să se alinieze cumva la posibilitățile financiare ale studenților români. În marile centre universitare, unii proprietari vor încerca să specu-leze reînceperea școlii. Totuși, majoritatea studenților au început deja să-și caute un apartament, ca să nu fie presați de timp și ca să aibă timp suficient să negocieze", spune Adrian Erimescu, directorul general al portalului www. imobiliare.ro.
În 2010, mulți studenți și-au căutat apartamente încă din această lună, negociind condiții extrem de avantajoase - chiria gratis în august, pentru o rezervare de 12 luni și prețuri fixe pe toată perioada contractului, confort sporit și cheltuieli de întreținere incluse în prețul final, pentru o înțelegere pe termen lung.
"Creșterea gradului de confort este un trend vizibil pe piață la ora actuală. Oferta de închiriere a crescut substanțial și, în consecință, clienții au de unde alege. Cei mai mulți au deja o educație imobiliară foarte bună și ridică mai multe pretenții când dau niște bani. Astfel, proprietarii trebuie să ofere mai mult pentru a obține prețul de anul trecute", mai spune Erimescu.
În Constanța, chiriile pornesc acum de la 230 - 250 euro/lună, pentru apartamente cu două camere (confort 1 și 2) din Tomis Nord, în apropierea campusului universitar. Pe segmentul de mijloc, chiriile locuințelor de confort zero variază între 280 și 300 euro/lună. Cele mai scumpe chirii ajung la 350 euro/lună, însă gradul de confort este mai mare.
La garsoniere, prețurile pornesc de la 400 - 450 lei/lună în cartiere ca Poarta 6, Inel II și CET. În triunghiul Dacia - Carrefour - Campus, o garsonieră se închiriază cu 130 - 180 euro/lună.
Potrivit datelor imobiliare.ro, în intervalul 10 martie - 10 august, chiriile au scăzut cu 5 - 7% în toate centrele universitare din țară (București, Cluj, Timișoara, Constanța).
Dacă prețurile vor crește, doar garsonierele și apartamentele cu două camere vor fi afectate, pentru că sunt cele mai căutate de către studenți, spun agenții imobiliari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6889 secunde