Criza specialiștilor, marea problemă a atelierelor de reparaţii electrocasnice

1103

Articole de la același autor

Dacă ai ghinionul să se strice frigiderul sau aparatul de aer condiţionat pe căldurile de afară, ai dat de necaz. Dacă vrei să chemi un meseriaş fie nu ai de unde, fie te programează peste o lună, pentru că sunt foarte ocupaţi. Lipsa specialiştilor în domeniu este o reală problemă pe piaţa muncii, iar cursurile de calificare sunt contracost şi puţine.





Înainte existau şcolile profesionale unde tinerii învăţau o meserie. După terminarea studiilor se puteau angaja în cadrul cooperativelor meşteşugăreşti de producţie şi servicii care aveau şi ateliere de reparaţii electrocasnice. Acum, în economia de piaţă, când mărfurile se aduc de peste tot din lume şi se găsesc la orice pas, este mai simplu să înlocuieşti fierul de călcat care nu mai funcţionează cu unul nou, decât să-l duci la reparat. Dar chiar şi aşa, tot avem nevoie de meseriaşi la care să apelăm când nu ne îndurăm să aruncăm aparatele electrocasnice vechi. În judeţul Constanţa sunt 31 de firme care au rămas de pe vremea vechilor cooperative meşteşugăreşti, ce au ca obiect de activitate, repararea aparatelor electrocasnice, de uz casnic. Dintre acestea, doar 15 mai sunt funcţionale, restul s-au închis sau şi-au schimbat domeniul de activitate. „Am atelierul din 1992, dar am lucrat şi înainte tot în cadrul cooperaţiei. Am făcut şcoala profesională de electricieni în 1970. În trei ani ieşeai cu o meserie şi porneai de jos. Dar dacă erai bun puteai să ajungi şef de atelier. Aveam multe comenzi în vremea aceea pentru că nu se găseau aparate electrocasnice ca acum. În ziua de azi prea puţină lume mai apelează la reparaţii”, ne-a spus Horia Zaharia, electrician.



Lipsa personalului calificat, marea problemă la atelierele de reparaţii

O problemă acută cu care se confruntă atelierele de reparaţii este lipsa personalului. Nu au de unde să angajeze electricieni sau electronişti pentru că majoritatea tinerilor nu vor să lucreze în domeniu. „Nu se câştigă foarte bine şi munca este migăloasă. Cei care au pregătire în domeniu preferă să plece în străinătate unde sunt foarte bine plătiţi sau se duc spre alte domenii de activitate, cum ar fi construcţiile. Trebuie să ai răbdare şi cu clientul, pentru că, de multe ori lucrezi acasă la el. Pandemia ne-a dat peste cap şi pe noi. Multe comenzi nu le-am putut onora şi mai mult, am avut activitatea suspendată. Vara este perioada cea mai aglomerată, că dacă te lasă frigiderul, să zicem, clienţii apelează mai întâi la noi şi pe urmă se gândesc să cumpere altul nou”, ne-a spus şeful de atelier.



În ultima vreme se vorbeşte tot mai des despre o criză a componentelor electronice. Se resimte lipsa materialelor şi patronul atelierului de reparaţii cu greu mai găseşte piese.

„De când a început criza microcipurilor, componentele care se strică cel mai des la frigidere şi trebuie înlocuite, nu avem de unde să le aducem. Iar dacă le găsim sunt la nişte preţuri mult prea mari. Cu cât mai pui şi manopera, omul preferă să cumpere un frigider nou. Nu ştiu unde vom ajunge dacă nu mai avem de unde să cumpărăm materiale”, a adăugat dezamăgit electricianul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1305 secunde