Criza trece, brandurile rămân

310
Criza trece, brandurile rămân - 9ae594629f39894f967b0f4b5ec140ff.jpg
Industria de textile și încălțăminte din România a înregistrat o diminuare a producției în 2010, comparativ cu anul precedent, a declarat Aureliențu Popescu, directorul executiv al Federației Patronatelor din Industria Textilelor, Îmbrăcămintei și Încălțămintei.
Îmbucurător este faptul că exporturile sunt în creștere. Totuși, pe ansamblul ultimilor cinci ani, acestea au scăzut de 2,5 ori.
Criza economică și concurența importurilor au dus la închiderea multor unități de producție. Au rămas în viață cele care au reușit să se impună ca branduri, a afirmat Popescu. Recesiunea a cernut valorile de pe piață - aceasta fiind una dintre puținele sale efecte pozitive.
Problemele cele mai grave ale acestei industrii sunt legate de materiile prime și forța de muncă. Asia - principalul furnizor de bumbac, lână, fire și fibre sintetice al lumii - a început să ridice prețurile. Scumpirile sunt de 35 - 60%, în prezent. Și nu se vor opri aici.
Paradoxal, deși s-au închis circa 3.000 de firme de la debutul crizei economice în 2008 și până azi, deși producția a scăzut, industria de textile și de confecții de îmbrăcăminte se confruntă cu o criză majoră de mână de lucru calificată. În luna noiembrie 2010, fabricile din industria ușoară au raportat 2.473 de locuri de muncă vacante. "Producătorii din Iași se plâng că nu găsesc oameni calificați nici dacă oferă 1.500 de lei salariu net" - afirmă liderul federației patronale.
Unde au dispărut textiliștii și confecționerii? Cei mai mulți au migrat spre locurile de muncă mai bine plătite din Occident. Fabricile românești nu pot rezista concurenței salariale. Pe de altă parte, sistemul de învățământ nu răspunde nevoilor acestei industrii, astfel că foamea de mână de lucru calificată va crește continuu, fapt ce va duce la scumpirea ei.
În 2011, necazurile producătorilor de textile și îmbrăcăminte se vor acutiza, apreciază Aureliențu Popescu. Prețul materiei prime va continua să crească, iar forța de muncă va fi și mai greu de găsit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 29 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Avicola Lumina, cea mai tare-n ouă!
Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Un nou terminal de GPL în portul Midia
Pagina a fost generata in 2.8919 secunde