Cu cât se mărește prețul cărnii de porc

661
Cu cât se mărește prețul cărnii de porc - porc-1349899393.jpg
Veștile proaste pentru constăn-țeni nu se mai termină. În jocul scumpirilor care parcă se țin lanț în această perioadă a intrat și carnea de porc. Cei care nu concep că mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă aceasta să le lipsească de pe masă vor trebui să scoată din buzunare mai mult cu 15%, sau cel puțin așa "amenință" comercianții. De altfel, în ultima perioadă s-au avansat tot felul de procente, unele mult mai pesimiste decât cel prezentat mai sus.

Vina pentru aceste viitoare scumpiri - în mare parte justificate, care pe alocuri deja au început să se vadă în magazine (scumpiri nu semnificative, încă) este pasată de ici - colo între procesatori / comercianți și producători. Primii spun că s-au văzut nevoiți să crească prețurile și că vor face acest lucru și pe viitor deoarece carnea care a venit deja, și care va ajunge și pe viitor de la pro-ducători este mai scumpă, pe când cei din urmă afirmă că deocamdată nu se gândesc la o astfel de scumpire. Deocamdată.
"Eu cred că deocamdată toate discuțiile acestea sunt artificiale și vor să-i sprijine mai degrabă pe procesatori și pe cei care comercializează, decât pe producători. Discuția este pornită de către cei care procesează și livrează mai departe. Noi, producătorii, suntem la mâna procesatorilor. Este adevărat, cerealele s-au dublat ca preț. Dacă în ceilalți ani cumpăram cu 45 de bani kilogramul de grâu sau orzul, cu 40 de bani, acum s-a cumpărat și cu un leu și 20 de bani, la un moment dat se vehicula prețul de 1 leu și 50 de bani. Momentan piața s-a stabilizat însă", a precizat Ioniuc Dănilă, directorul complexului de creștere și îngrășare a porcilor din Pecineaga.

Primele scumpiri se văd!
La ora aceasta un kilogram de carne de porc costă, în magazine și în piețe, în jur de 16 lei, plus minus un leu, doi, în funcție de locul din care se cumpără, iar în viu undeva la 7 lei, fără TVA, prețuri mai mari cu peste 1 leu decât în urmă cu o lună, două. "Luna trecută, în septembrie, carnea de porc s-a scumpit foarte des, cu câte 20 de lei, câte 30 de lei. Acum un kilogram, în viu, costă 7 lei, fără TVA. Noi o să mărim prețurile în funcție de ce prețuri stabilesc complexurile de porci. Deocamdată nu putem ști ce o să fie până de Crăciun", a precizat administratorul unui abator din județ.

Toți se uită spre prețul cerealelor
Crescătorii de porci spun că privesc cu mare interes cum evoluează prețul cerealelor. Dacă acestea vor continua să crească nu vor mai putea ține prețul pe loc și asta deoarece dau mai mulți bani și pe utilități și pe motorină.
"Dacă cumva prețurile rămân așa cum sunt acum, cred că nu este justificată o creștere masivă a prețului. Situația nu este chiar atât de critică. Dacă vor crește mai mult prețurile cerealelor, este justificată o creștere a prețurilor porcului în viu, a păsărilor și așa mai departe. Depindem foarte mult de cereale, de energie și de piața externă. Dacă afară va crește în continuare prețul, suntem nevoiți să creștem și noi", a mai explicat Ioniuc Dănilă.
Chiar dacă semnalele oarecum oficiale nu sunt îngrijorătoare, neoficial mulți producători și comercianți spun că ar fi bine să ne așteptăm la scumpiri nu de 15%, ci mai mari. Importurile vor fi mai scumpe, fiindcă prețul cerealelor a crescut în toată Europa, așadar ușor, ușor, prețurile se vor alinia.
"Toată lumea urmărește intrarea de carcasă de porc în țară. În momentul în care cererea este mai mare decât oferta, automat se ridică prețurile. Importurile de carne de afară hotărăsc prețurile porcului în România", asta este opinia generală.
Oricum, producătorii spun că au contracte în desfășurare, așadar nu vor putea vinde chiar peste noapte mai scump, așadar cei care au de câștigat sunt, până la urmă, comercianții.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6142 secunde