Noi prevederi de la 1 ianuarie 2013. Abatoarele, obligate să aibă un responsabil cu bunăstarea animalelor

234
Noi prevederi de la 1 ianuarie 2013. Abatoarele, obligate să aibă un responsabil cu bunăstarea animalelor - abator-1346315941.jpg
Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au anunțat că, începând cu data de 1 ianuarie 2013 se vor aplica prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE privind protecția animalelor în momentul uciderii, în vigoare de la sfârșitul lui 2009.

Conform prevederilor acestui regulament, statele membre au obligația de a se asigura că operatorii economici vor fi informați cu privire la o serie de noi responsabilități, în raport cu normele privitoare la protecția și bunăstarea animalelor.

Astfel, toate abatoarele care sacrifică cel puțin 1.000 de animale vii - mamifere (mai puțin iepuri) și cel puțin 150.000 de păsări sau iepuri de crescătorie vor avea obligatoriu un responsabil cu bunăstarea animalelor, care acordă asistența necesară pentru conformarea la normele stabilite de regulament, pentru fiecare abator.

Totodată, toate fermele de animale și crescătoriile de vânat sau animale de blană vor avea obligația să folosească persoane calificate și certificate în sensul prevederilor noului Regulament pentru a efectua operațiunile de ucidere a animalelor în unitate, pentru uciderea de urgență a animalelor grav rănite sau pentru uciderea animalelor de blană sau a vânatului de crescătorie, în afara abatorului.

În plus, "începând cu data de 1 ianuarie 2013, atât personalul implicat în realizarea operațiunilor cuprinse între debarcare și sângerare, cât și persoana responsabilă cu bunăstarea trebuie să dețină certificat de competență profesională în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE", au anunțat reprezentanții ANSVSA. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Social : Cât ne costă masa de Paște
Pagina a fost generata in 1.3409 secunde