Cu ce cadouri a venit anul 2016. Taxe și accize eliminate, mai mulți bani din dividende și drepturi de autor

1110
Cu ce cadouri a venit anul 2016.  Taxe și accize eliminate, mai mulți  bani din dividende și drepturi de autor - cucecadouriavenit-1451826050.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă reducerea taxei pe valoarea adăugată, cota generală la 20%, însoțită de o scădere a TVA pentru livrările de cărți, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, anul 2016 a venit cu multe alte modificări ale Codului Fiscal. Spre exemplu, taxa de lux a dispărut, în schimb s-au aplicat supraaccize pentru o serie de produse și servicii ce beneficiau până acum de o fiscalitate mai relaxată.

Deduceri personale

Impozitul pe venitul din salarii rămâne la 16% și în 2016, însă se modifică deducerile personale. Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel: pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei; pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere - 400 lei; pentru contribuabilii care au două persoane în întreți-nere - 500 lei; pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere - 600 lei; pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere - 800 lei.

Crește cota forfetară, dispare contribuția la sănătate

Pentru veniturile realizate din cedarea folosinței bunurilor, față de reglementările din anul curent, se mărește plafonul cotei cheltuielilor forfetare la 40%, iar baza de calcul a contribuției la asigurările de sănătate nu va depăși nici în anul 2016 suma de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Pentru persoanele ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se reține prin stopaj la sursă, procedura cea mai des întâlnită și în 2015, baza de calcul a contribuției de sănătate o reprezintă venitul brut contractat din care se scade o cotă de cheltuială forfetară în procent de 40%.

În anul 2016, în schimb, nu se datorează contribuția de asigurări de sănătate pentru drepturile de proprietate intelectuală, când persoana fizică realizează și alte venituri supuse deja contribuției la sănătate, cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii, venituri din activități independente, venituri din alte surse, conform art. 171 alin. (4) din noul Cod fiscal.

Veniturile din dividende

Pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se devansează măsura de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Dispar taxe și accize

Taxa pe lux dispare din 2016, potrivit noului Cod Fiscal. De exemplu, iahturile și ambarcațiunile cu motoare ce depășesc 100 de cai putere, dar și velierele mai lungi de 8 metri vor fi scutite de acciza introdusă în 2013.

De asemenea, s-a eliminat și acciza la bijuterii, care până în 2016 era de aproape 5 lei pe gramul de aur de până la 14 karate și de aproape 10 lei la cel de peste 14 karate. S-a eliminat și accizele la blănurile naturale, pentru care accizele erau cuprinse între 237 și 5.700 lei, în funcție de valoare.

Tot de la 1 ianuarie 2016 s-au eliminat și accizele pentru arme și pentru muniție de vânătoare.

Cea mai mare bucurie o au însă șoferii iubitori de mașini puternice deoarece Guvernul a eliminat acciza suplimentară pentru autoturismele cu motoare mai mari de 3.000 centimetri cubi. Acciza pentru o mașină cu motor de 3,2 litri era de peste 15.000 de lei.

Codul Fiscal a adus și scăderea accizelor la unele categorii de băuturi alcoolice. Astfel, la bere acciza scade cu aproximativ 60 de bani pe litru, adică 30 de bani pentru fiecare sticlă. La șampanie acciza scade cu aproximativ un leu pe sticlă, iar în cazul tăriilor cu aproximativ 7 lei pe litrul de vodcă sau wkisky.

Cresc în schimb accizele la țigări, iar fumătorii vor plăti cu 10 bani în plus pe fiecare pachet de țigări. Vești proaste vin și pentru cei care folosesc țigările electronice sau fumează narghilea.

Rămân neschimbate accizele la carburanți auto, care ar trebui să scadă cu 40 de bani pe litru, însă abia în 2017.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Decembrie 2015
Stire din Social : SPIT. ANUNȚ IMPORTANT!
Pagina a fost generata in 1.1977 secunde