Culturile de porumb și floarea-soarelui din județul Constanța sunt grav afectate de secetă

718
Culturile de porumb și floarea-soarelui din județul Constanța sunt grav afectate de secetă - culturiledeporumbioanalbu-1470243810.jpg

Articole de la același autor

"Starea de sănătate a culturilor nu este prea bună din cauza secetei. N-a mai plouat de 60 - 70 de zile, pe aproape 90% din suprața județului. Sunt peste 100.000 de hectare semănate cu floarea-soarelui și în jur de 50.000 de hectare cu porumb, care sunt în mare parte afectate de secetă. Floarea-soarelui și porumbul, mai ales cel semănat ceva mai târziu, s-au uscat", afirmă Ioan Albu, directorul Direcției Agricole Constanța.


În prezent, fermierii depun, la primării, cereri pentru constatarea suprafețelor de culturi calamitate. La nivel de județ, s-a început constituirea comisiilor speciale. Cele pentru persoane juridice sunt înființate prin ordinul prefectului. Din ele fac parte reprezentanții Direcției Agricole, APIA, ANAF și ai primăriilor. Comisiile pen-tru persoane fizice sunt înființate prin ordin de primar. În cazul în care primările nu au specialiști, pot cere sprijinul Direcției Agricole, care va trimite un reprezentat, pentru a face evaluarea pagubelor, spune șeful Direcției Agricole


Datele privind pagubele suferite de fermieri, suprafețele afectate și producția nerealizată, urmează a fi centralizate și trimise la Ministerul Agriculturii, cu speranța că Guvernul, la fel ca și în alți ani, va acorda despăgubiri fermierilor. 


Situația privind culturile calamitate va ajunge și la ANAF, care va trebui să ia o decizie privind reajustarea impozitului pe veniturile agricole. Dările pe care trebuie să le achite fermierii au fost stabilite la începutul anului, pe baza normelor de venit. Fermierii au cheltuit două, trei, patru mii de lei la hectar pentru înființarea culturilor, dar din cauza secetei nu vor putea realiza producțiile normate. Nu vor putea să-și recupereze investiția, cu atât mai puțin să achite impozitele prestabilite. ANAF va trebui să țină cont de situația din teren și să rectifice impozitele. Vorba ceea: "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!", cu atât mai puțin Fiscul.


Seceta a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea irigațiilor. "În această vară, în județul Constanța au fost irigate 1.200 de hectare de cultură, în ferma Agroterra, din comuna Agigea, pe care o deține Gheorghe Lămureanu. Instalația de irigat a fost realizată cu fonduri europene. Rezultatele se văd cu ochiul liber. Se observă diferența între starea de vegetație a culturilor unde se irigă și a celor de peste drum, unde nu se irigă. Au mai fost executate udări și în alte zone, până la 2.000 de hectare, acolo unde există surse de apă", a declarat Ioan Albu.


Din dispoziția prefectului, în județ, s-au constituit comisii de lucru pe zone. La ele participă, printre alții, șeful Direcției Agricole și Romeo Alin Trifan, directorul Filialei Dobrogea a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, care promovează ideea refacerii sistemului de irigații. 


Legea îmbunătățirilor funciare aprobată anul trecut de Parlament prevede alocarea unui miliard de euro pentru refacerea infrastructurii primare a sistemului național de irigații, construcția infrastructurii secundare urmând să fie făcută de fermieri și asociațiile de udători, prin investiții finanțate din fonduri atrase de la Uniunea Europeană și de la bănci.
În spiritul neseriozității și inconsecvenței care caracterizează statul român, în bugetul de stat pentru 2016 nu s-a prevăzut nicio para chioară pentru reconstrucția infrastructurii de irigații, astfel că dorințele arzătoare și bunele intenții ale celor ce reprezintă agricultura dobrogeană sunt lipsite de suport financiar. 


Politica agricolă a statului român este un fel de loterie. Se subvenționează în-ființarea culturilor, se acordă ajutoare pentru motorină, deși se știe că aceste investiții sunt extrem de riscante, câtă vreme fermierii se pot baza doar pe apa căzută din cer. Și pentru ca paguba să fie și mai mare, o parte din pierderile fermie-rilor sunt acoperite de la bugetul statului. 


Acest sistem diabolic al muncii în zadar și al risipei naționale continuă cu perse-verență an de an, pentru că statul român e incapabil să refacă sistemul național de irigații. 


Ieri, la ora 9, începuse să plouă cu gă-leata în zona Medgidiei, făcând să licărească speranța în inimile fermierilor. "Poate mai reușim să salvăm ceva" și-au spus agricultorii, privind la franjurii ploii, revărsați peste pământul pârjolit de arșiță. 


Recolta de porumb și de floarea-soarelui din această toamnă va fi trasă la indigo cu cea din 2015, care a fost dezastruoasă. În aceste condiții, și cantitățile pentru export vor fi mici. Acest lucru va fi resimțit dureros în portul Constanța, începând din octombrie 2016 până la jumătatea lui iunie 2017, când va începe campania de recoltare a cerealelor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4746 secunde