Ne mișcăm greu

Cum dă Constanța cu piciorul la zeci de milioane de euro

2450
1
Cum dă Constanța cu piciorul la zeci de milioane de euro - cazino-1315643434.jpg
Continuă contrele dintre primarul Constanței, Radu Mazăre, și ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea. Dacă până mai ieri discuțiile, mai mult sau mai puțin serioase, priveau, de exemplu, viziunea lor referitor la promovarea litoralului (a se revedea declarațiile primarului privind fetele frumoase), acum s-a ajuns la bani, sau mai bine spus la modul în care nu s-a ajuns la grosul banilor, cel puțin deocamdată, deși aproape că suntem rugați să-i cerem.
Așadar, primarul Constanței declara zilele trecute că există o întârziere în aprobarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) a proiectelor aferente Polului de Creștere Constanța. La prima vedere, această întârziere chiar există, dar să vedem și care sunt cauzele.
În primul rând, datele puse la dispoziție de reprezentanții MDRT arată că, în ciuda faptului că Municipiul Constanța a fost desemnat pol de creștere încă din anul 2008, primind o alocare financiară în cadrul Programului Operațional Regional 2007 - 2013 de 90,32 milioane euro (Axa 1, domeniul major de intervenție 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul Poli de Creștere), până în prezent au fost depuse proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 27.669.546 euro, reprezentând puțin peste 30% din valoarea totală alocată. "Întârzierea este cu atât mai mare cu cât a fost semnat un singur contract de finanțare în valoare de 3.189.487,23 milioane euro", au subliniat reprezentanții MDRT.
Datele arată, de asemenea, că dintr-un total de 38 de proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului Constanța, în acest moment sunt depuse spre evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Sud - Est (ADR) doar șapte, proiecte care se află fie în etapa de evaluare a conformității administrative și eligibilității, fie în cea de evaluare tehnico - financiară.
Dintre aceste șapte proiecte, șase au fost depuse la ADR cu întârziere față de termenele asumate conform deciziei Comitetului de Management pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din 29 martie 2011, spun reprezentanții MDRT. Astfel s-au decalat toate termenele de evaluare. Este vorba despre proiecte depuse conform procedurii de lucru la ADR Sud - Est, Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional, structură independentă de MDRT.
Alte 14 proiecte pe care auto-ritățile locale s-au angajat să le realizeze au termene de depunere depășite chiar și cu patru luni, susțin reprezentanții MADR.
În prezent, la nivelul AM POR (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional) se află în evaluare două proiecte ale orașelor Murfatlar și Techirghiol (incluse în zona metropolitană Constanța) și pentru care se va lua decizia finală în perioada imediat următoare. Niciun document pentru proiecte care au ca beneficiar municipiul Constanța nu se află, însă, în acest moment la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, susțin reprezentanții acestuia.
"Menționăm că procedurile de evaluare și aprobare ale unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Regionale sunt unele complexe, care presupun multă rigurozitate, o foarte bună coor-donare a resurselor alocate și cooperare din partea viitorilor beneficiari; niciun proiect referitor la investiții majore nu poate fi aprobat într-o lună, pentru a recupera astfel trei ani în care nu s-au putut aproba proiecte pentru că ele nu au existat", au precizat reprezentanții MDRT.

Pentru a vedea situația exactă a proiectelor depuse în cadrul Axei 1 accesați materialul cu titlul "Situația proiectelor cu finanțare europeană depuse de administrațiile locale din județul Constan-ța", de pe site-ul www.cugetliber.ro.

Comentează știrea

Matroz in cri(tz)a
10 septembrie 2011
Cum se dezinformeaza

Corect,Dobrogea Noua,trebuia sa spuna asa: Wudrea, Palazu Mic si Jiji l`amorozo-pun/baga strambe Constantei.Ca,cam (cacofonie) asa sta treaba.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3514 secunde