Cum e sărbătorită Ziua Marinei Române pe mare

636
Cum e sărbătorită Ziua Marinei Române pe mare - ziuamarineipemare-1534247069.jpg

Articole de la același autor

Cum va fi marcată Ziua Marinei Române de către navigatorii aflați pe mările și oceanele lumii? "Pe nave, marinarii lucrează la foc continuu și nu au timp de sărbători. Doar de Crăciun și Anul Nou, mesele sunt mai bogate. Ziua Marinei Române nu este marcată festiv pe mare, întrucât sunt prea puține nave care mai au echipaje sută la sută românești. Acolo unde întregul echipaj este românesc se marchează evenimentul, probabil, printr-o masă ceva mai bogată. În rest nu e nimic deosebit. Navele trebuie să ajungă în porturi, să încarce și să descarce mărfurile și să meargă mai departe către următorul port de destinație.


Sindicatul Liber al Navigatorilor a introdus Ziua Marinei Române în contractele colective de muncă încă din 1998, înainte ca Sărbătoarea Sfintei Maria să devină zi națională. În prezent, ea este cuprinsă în contractele colective de muncă negociate de el. În baza acestei prevederi, navigatorii beneficiază de o zi liberă, plătită suplimentar, care se adaugă la concediul de odihnă. 
Marinarii aflați acasă și familiile lor au posibilitatea să participe, alături de toți românii, la festivitățile organizate pe faleza din Constanța. Mulți dintre ei vor fi prezenți la jocurile marinărești care vor avea loc, începând cu ora 13, în portul Tomis.


Ziua Marinei Române este totodată și Ziua Lucrătorului Portuar, fiind sărbătorită de toți cei ce muncesc pe platformele portuare din țara noastră" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul SLN.


În lumea shipping-ului internațional, România este importantă prin rețeaua de porturi maritime și fluviale, prin resursa de forță de muncă și rețeaua de unități de învățământ care se ocupă de creșterea și dezvoltarea ei, prin cele 102 agenții de crewing care plasează navigatorii pe piața internațională.


Grație Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Universității Maritime din Constanța și Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale "CERONAV", țara noastră este unul dintre cei mai importanți exportatori de competențe marinărești. Din acest export, România câștigă circa 400 de milioane de euro pe an sub formă de salarii, bani care se duc în investiții, consum, impozite, taxe și accize.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 14 August 2018
Stire din Economie : Comerțul auto - moto accelerează
Marţi, 14 August 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Marţi, 14 August 2018
Stire din Economie : Info financiar - bancar
Pagina a fost generata in 1.7186 secunde