Cum le-a răspuns administrația portului Constanța patronilor și sindicaliștilor protestatari

93
Cum le-a răspuns administrația portului Constanța patronilor și sindicaliștilor protestatari - cumlearaspuns-1427269064.jpg

Articole de la același autor

"Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța consideră că acțiunile în forță ale Organizației Patronale "Operatorul Portuar" împreună cu Federația Națională a Sindicatelor Portuare nu reprezintă o atitudine rezonabilă în contextul în care solicitările și obiectivele lor se referă la situații și proiecte nefinalizate, aflate în diferite stadii de derulare" - se arată într-un comunicat de presă.


CN "APM" SA amintește că atât Organizația Patronală "Operatorul Portuar" cât și Federația Națională a Sindicatelor Portuare au fost invitate să își spună punctul de vedere pe temele puse în discuție, invitațiile la dialog fiind refuzate de cele mai multe ori.

Referitor la solicitările pe care le susțin cele două organizații CN "APM" SA face următoarele precizări:

"Master Planul Portului Constanța este un proiect în derulare, iar conform caietului de sarcini nu este un document restrictiv și obligatoriu.


Organizația Patronală "Operatorul Portuar" și Federația Națională a Sindicatelor Portuare au participat vineri, 20 martie 2015, la prezentarea livrabilului "Strategia de dezvoltare a Portului Constanța", realizată de consultantul Asocierea "Ernst&Young - Inros Lackner", prilej cu care reprezentanții celor două organizații au comunicat consultantului punctele lor de vedere.

Politica tarifară a CN "APM" SA Constanța este transparentă, operatorii economici fiind notificați și invitați la două runde de negocieri, în condițiile stipulate în contracte, referitor la actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar. 


Reamintim faptul că tarifele portuare practicate de CN "APM" SA nu au fost actualizate din 2007, iar o parte semnificativă din costurile și cheltuielile suportate de companie în vederea menținerii standardelor de securitate și siguranță necesare desfășurării activităților în incinta portuară sunt recuperate din acest tarif. În plus, actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar se va face treptat. 


Perioada de criză economică la care face referire Organizația Patronală "Operatorul Portuar" când vine vorba de tarife portuare nu s-a oglindit însă în rezultatele financiare ale celor mai mulți agenți economici din port, aceștia raportând profituri considerabile.

Apreciem că nici creșterea chiriilor nu va afecta brutal calculele financiare ale societăților din port. 


Conform calculelor CN "APM" SA Constanța, impactul pe care creșterea chiriilor, de la 0,05 euro/metru pătrat la 0,08 euro/metru pătrat, l-ar avea asupra cheltuielilor operaționale ale operatorilor reprezentativi este cuprins între 0,03% și 2,06%.

Astfel, impactul mediu este de 0,8%, la nivelul cheltuielilor operaționale din anul 2013.


CN "APM" SA Constanța a demarat încă din anii trecuți procedura de subconcesiune a infrastructurii portuare în Portul Constanța, în concordanță cu HG nr.80/2008. Procedura este în derulare, fiind dependentă de contextul legislativ actual.

Totodată, precizăm că, în acest conflict, Organizația Patronală "Operatorul Portuar" nu reprezintă întreaga comunitate portuară, iar cei care protestează în fața sediului companiei provin de la 4 sau 5 companii din port.


În același context, Federația Națională a Sindicatelor Portuare are în prezent circa 2.500 membri, față de 17.831 persoane angajate în acest moment pe platforma portuară.

Sindicatul din CN "APM", reprezentativ la nivelul companiei, nu participă la proteste și nu face parte din Federația Națională a Sindicatelor Portuare.

Urmărim cu interes evoluția protestului, consemnând de la începerea acestuia modificarea pe parcurs a revendicărilor: de la  dezacordul cu modul de elaborare a Master Planului Portului Constanța și nemulțumirea legată de tarife, la demiterea conducerii CN "APM" SA." 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3262 secunde