Cum pot activa agenții economici constănțeni clauza de forță majoră

1201
Cum pot activa agenții economici constănțeni clauza de forță majoră - portvapor3-1323877727.jpg
Manevrele de încărcare și descărcare ale navelor în porturile Constanța Nord și Constanța Sud - maritim și fluvial - au fost suspendate marți din cauza vizibilității extrem de scăzute (de sub jumătate de milă marină) în condiții de ceață. Din același motiv, potrivit autorităților portuare a fost oprit și tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunăre - Marea Neagră. Așadar, reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) informează agenții economici că pot solicita partenerilor contractuali activarea clauzei de forță majoră.

Potrivit reglementărilor legale, CCINA are atribuția exclusivă de a aviza cazurile de forță majoră, pe raza județului Constanța. Aceste avize pot fi solicitate Direcției Juridice și Arbitraj din cadrul Camerei de Comerț.

Solicitarea trebuie să cuprindă prezentarea faptică și detaliată a evenimentului, consecințele acestuia în relația cu partenerul contractual și argumentele juridice potrivit cărora evenimentul invocat reprezintă forță majoră. Fenomenul de ceață înregistrat în ultimele zile se încadrează, fără doar și poate, în categoria acestora.

Deosebit de important este faptul că prezentarea unui aviz de forță duce atât la exonerarea de răspundere contractuală a părții care îl invocă, cât și la exonerarea de răspundere fiscală, în condițiile codului de procedură fiscală.

De asemenea, reprezentanții CCINA Constanța au mai precizat că certificatul de avizare a cazului de forță majoră poate fi prezentat și autorităților vamale din România, în vederea solicitării extinderii perioadei de închidere a documentelor de export și a documentelor administrative de însoțire, în conformitate cu dispozițiile Codului Vamal al României. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4386 secunde