Cum vor fi accelerate investițiile în infrastructură

214
Cum vor fi accelerate investițiile în infrastructură - cumvorfiaccelerate-1458238635.jpg

Articole de la același autor

Investițiile de stat în infrastructură vor fi accelerate. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care permite să se economisească foarte mult timp la realizarea proiectelor, care, în prezent, pot dura patru-cinci ani sau mai mult.

Mare parte din acest timp este consumat cu obținerea avizelor și a autorizațiilor de construire, a explicat ministrul transporturilor, Dan Costescu. Se pierdeau cinci-șase luni, în medie, cu obținerea autorizațiilor, câteodată chiar doi ani. Întârzierile veneau mai ales de la procedurile de scoatere din circuitul agricol. OUG a rezolvat problema, stabilind că terenul se înscrie direct în cartea funciară, imediat după dobândirea dreptului de proprietate, fără a mai aștepta acele șase luni, de care era nevoie înainte.

În cazul avizelor pentru utilități, gaze și electricitate, nu se mai așteaptă pentru a depune documentația de autorizație de construire, ci se obține un aviz de principiu în doar zece zile. Similar se procedează la scoaterea din circuitul forestier. Se eliberează în zece zile un aviz preliminar. Legislația va fi respectată, în continuare. Avizele preliminare, odată obținute, nu mai condiționează autorizația de construire. Obținerea avizelor finale își urmează cursul și continuă după obținerea autorizației de construire.

S-au găsit soluții și în abordarea disputelor în Justiție privind banii pe care companiile statului, îi datorau constructorilor. Ele vor putea plăti datoriile, pentru a nu se bloca proiectele și a evita acumularea accesoriilor și a penalităților. În schimb, pentru aceste sume, vor primi o scrisoare de garanție bancară de la constructori. În cazul în care sentința definitivă este în favoarea beneficiarului, acesta va executa garanția și va recupera suma plătită. În cazul în care constructorul câștigă, el și-a primit deja banii.

OUG asigură posibilitatea ca autorizația de construire să se elibereze pe tronsoane. În acest fel, se pot obține avizele foarte repede. Astfel, sunt evitate zonele cu probleme, în care nu se pot obține avizele foarte repede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 18 Martie 2016
Stire din Economie : Dolarul a recuperat 1,35 bani
Vineri, 18 Martie 2016
Stire din Economie : Francul a câștigat 1,31 bani
Pagina a fost generata in 2.2297 secunde