Concurs Dacă Parlamentul UE va aproba,Camionagii vor plăti taxe de zgomot, aglomerație și poluare atmosferică

223

Articole de la același autor

Principiul "poluatorul plătește" va fi ridicat pe o treaptă superioară în Uniunea Europeană. Comisia pentru ecologizarea transporturilor a propus să li se perceapă transportatorilor rutieri taxe pentru zgomotul, aglomerația și poluarea atmosferică produse de circulația camioanelor.
Potrivit statisticilor, camioanele asigură 73% din transportul terestru de marfă al UE, având un impact ecologic cu mai puternic decât transportul feroviar sau fluvial. Camioanele sunt considerate a fi responsabile pentru 90% din costurile de mediu ale tuturor formelor de transport, pe care Comisia le estimează la aproximativ 100 de miliarde de euro pe an.
În prezent, pentru autovehiculele grele care circulă pe șoselele Uniunii Europene, se poate percepe numai o taxă pentru utilizarea drumurilor. La propunerea comisiei, țările UE ar putea să perceapă taxe și pentru toate tipurile de poluarea, plus pentru aglomerația din trafic.
Taxa nu va fi obligatorie, guvernele statelor membre având libertatea de a aplica o taxă pentru vehiculele de peste 3,5 tone. Se prevede introducerea unor plafoane pentru taxe, camioanele mai puțin poluante urmând să plătească mai puțin. De asemenea, se încurajează utilizarea autostrăzilor și evitarea zonelor suburbane.
Veniturile suplimentare obținute ar urma să fie folosite la reducerea impactului ecologic al transporturilor, putând, de exemplu, să fie investite pentru conceperea unor vehicule care consumă mai puțin combustibil.
Dacă guvernele țărilor UE și Parlamentul European aprobă această propunere, actul ar putea intra în vigoare în 2011.
Pe de altă parte, se află în lucru o propunere legislativă privind reducerea cu 50% a zgomotului produs de circulația trenurilor de marfă. Aceasta înseamnă că, până în 2014, circa 16 milioane de cetățeni ai UE vor beneficia de o reducere considerabilă a zgomotului datorat activității feroviare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1095 secunde