După un an 2024 excepțional pentru piața imobiliară din Constanța unde s-a construit într-un ritm alert atât în interiorul orașului cât și la periferie, anul care tocmai a început se anunță unul dificil și pentru dezvoltatorii imobiliari. Pe de o parte efectele ordonanței austerității va lovi atât constructorii dar și cetățeanul de rând care ar fi vrut să se mute la casa lui.
Că orașul Constanța se dezvoltă și pe lungime și pe lățime nu mai este o surpriză pentru nimeni. Oamenii potenți financiar au continuat, și în 2024, proiectele imobiliare de anvergură. S-au construit ansambluri rezidențiale, clădiri de birouri, hoteluri, hale industrial. Anul acesta, situația nu va mai fi la fel, asta și pentru că 2025 este anul măsurilor nepopuliste, și ne referim aici la eliminarea scutirilor de taxe pentru angajații din construcții, scumpirea materialelor de construcții și lipsa forței de muncă. “Sincer să vă spun, mă gândesc cu groază la anul acesta! Mai avem două proiecte în Constanța și unul la Costinești și nu știu cu cine le vom termina și când. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa forței de muncă. ‘Ținem cu dinții’ de câțiva muncitori pe care i-am adus din Bangladesh, Filipine și Nepal și mi-e că, o dată granițele lăsate libere să nu plece în altă parte pentru salarii mai mari, mai ales că vom plăti impozite pentru salarii,” a explicat Ion Tudorache, șef șantier în Nordul Constanței.
Cât scoatem din buzunar pentru un metru pătrat construit
Cererea pentru locuințe rămâne ridicată și în continuare ne aflăm într-o perioadă optimă pentru achiziții, cu condiția să nu ne aruncăm mai mult decât ne permitem și să ne facem propriile analize financiare temeinic. 2025 are toate ingredientele pentru a fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață, să vedem campanii și promoții fulger din partea unor dezvoltatori.
La Constanța trendul este crescător în ceea ce privește vânzarea metrului pătrat construit. Un cumpărător trebuie să scoată din buzunar în medie 1.766 euro/mp util pentru o achiziție imobiliară în orașul de pe malul Mării Negre. Pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, discutăm despre un cost de aproximativ 91.800 de euro. Locuințele se scumpesc în Constanța în mod constant. Într-o singură lună s-a putut observa un avans cu circa 1% la nivelul prețurilor, în timp ce într-un an majorările s-au apropiat de 14%.
Iar dacă vă gândiți să achiziționați un apartament la munte, la Brașov, orașul se menține și la începutul acestui an al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamente a ajuns la nivelul de 2.083 euro/mp util, cu 22% peste media înregistrată pe plan național. În ultimul an apartamentele din Brașov s-au scumpit cu aproape 20%. Locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani, se vând cu prețuri semnificativ mai mari. Cumpărătorii trebuie să achite, în medie, suma de 2.458 euro/mp util pentru un apartament.