Dacian Cioloș - nominalizat la funcția de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală

260
Dacian Cioloș - nominalizat la funcția de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală - 05f16c2640c12ab95572262ce25e3f7d.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 25 noiembrie 2009, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut publică lista celor 27 de comisari nominalizați de statele membre. Cu acel prilej, el a declarat: "Este responsabilitatea mea să aloc portofoliul potrivit omului potrivit. Voi căuta să prezint o echipă de comisari puternică Parlamentului European".

Echipa lui Barroso
Audierile din legislativul comunitar vor avea loc în luna ianuarie, înainte ca echipa de comisari să fie supusă, ca un întreg, votului parlamentar. Din ea vor face parte: Johannes Hahn (Austria), Karel De Gucht (Belgia), Rumiana Jeleva (Bulgaria), Androulla Vassiliou (Cipru), ©tefan Füle (Cehia), Connie Hedegaard (Danemarca), Siim Kallas (Estonia), Olli Rehn (Finlanda), Michel Barnier (Franța), Günther H. Oettinger (Germania), Maria Damanaki (Grecia), László Andor (Ungaria), Máire Geoghegan Quinn (Irlanda), Antonio Tajani (Italia), Andris Piebalgs (Letonia), Algirdas ©emeta (Lituania), Viviane Reding (Luxemburg), John Dalli (Malta), Neelie Kroes (Olanda), Janusz Lewandowski (Polonia), Dacian Cioloș (România), Maro¹ ©efèoviè (Slovacia), Janez Potoènik (Slovenia), Joaquín Almunia (Spania) și Cecilia Malmström (Suedia).
Vineri, 27 noiembrie, Barroso a anunțat că l-a propus pe românul Dacian Cioloș pentru funcția de comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală.
La scurt timp, șeful statului român, Traian Băsescu, a organizat o conferință de presă la Cotroceni, pentru a saluta această alegere. El a menționat că Dacian Cioloș a întrunit nu doar acordul Guvernului și Președinției, ci și pe cel al tuturor partidelor politice importante din România. Băsescu a atras atenția că funcția de comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală este una dintre cele mai importante, dat fiind numărul mare al cetățenilor comunitari care muncesc în agricultură și în industria alimentară.
În scurta declarație făcută cu acest prilej, Dacian Cioloș s-a referit la cariera sa profesională, afirmând că ea este legată de ultimii 20 de ani din istoria țării, perioadă în care personal a contribuit la integrarea europeană a României.

O carieră europeană
Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. După absolvirea, în 1987, a studiilor medii la Liceul Agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.
A continuat cu studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și dezvoltare rurală", la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996), și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale", la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA), din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).
În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene. După absolvirea masteratului, a lucrat ca agro-economist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul diviziei de dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie - iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD - elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) a fost directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în ca-drul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș - CICDA. A coordonat programele de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală, la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA (noiembrie 1999 – decembrie 2001).
Între anii 2002–2003, a lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca task manager agricultură și dezvoltare rurală, SAPARD. Începând din ianuarie 2005, a activat în cadrul Ministerului Agriculturii. A fost consilier al ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), subsecretar de stat pentru afaceri europene (mai - octombrie 2007) și, în cele din urmă, ministru în intervalul 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008. Nu face parte din niciun partid politic. Vorbește limbile franceză și engleză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Stire din Economie : Criza durează mai mult în Europa de Sud-Est
Pagina a fost generata in 1.6386 secunde