Concurs Dacian Cioloș: "Organizațiile de producători vor fi esențiale în politica agricolă comună"

240
Dacian Cioloș:

Articole de la același autor

Prezent la București, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, a declarat că în noua politică agricolă comună (PAC) organizațiile agricole de producători vor avea un rol central, întrucât sunt esențiale pentru o agricultură competitivă.
"Orice formă ar avea PAC, organizațiile agricole vor avea un rol esențial, mai ales din punct de vedere economic", a spus Cioloș.
El a precizat că la nivelul CE se vor căuta soluții pentru a facilita comercializarea de produse agricole la nivelul organizațiilor de producători: "Sunt foarte multe sectoare agricole unde nu se mai poate face o intervenție a statului pentru o echilibrare, regularizare a pierderilor. Vom încerca să găsim mijloace pentru organizațiile de producători de a-și negocia condițiile în care își vând produsele".
Cioloș a mai spus că pachetul legislativ de reformare a PAC ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului 2012, în prezent având loc o dezbatere publică în care statele membre UE pot participa cu propuneri.
"După această comunicare și după o consultare publică, voi pregăti pachetul legislativ ce va fi prezentat în 2011, urmând ca până la sfârșitul anului 2012 să avem adoptat acest pachet legislativ atât de Consiliu cât și de Parlament", a completat comisarul european.
Legat de cercetarea agricolă, Dacian Cioloș a spus că este nevoie de finanțare de la bugetul de stat: "Situația cercetării agricole din România este o problemă mai veche. Ea nu se mai poate baza doar pe valorificarea terenurilor. În alte state, unitățile de cercetare sunt profitabile pentru că lucrează în colaborare cu instituții de profil din alte țări. Este nevoie însă de finanțare de la bugetul de stat, fără de care e foarte greu să se acționeze, mai ales pentru creșterea capacității logistice".
La rândul său, ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că cercetătorii agricoli români ar trebui încurajați să intre cu produsele pe piața comunitară. Potrivit spuselor sale, ministerul de resort pregătește un program de încurajare în acest sens.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.597 secunde