În primele șapte luni ale anului,

Datoriile descoperite de Fisc însumează aproape 800 milioane de lei, în județul Constanța

471
Datoriile descoperite de Fisc însumează aproape 800 milioane de lei, în județul Constanța - 7e25eab261cae11877bc9a0f8e02be50.jpg
Criza economică a sporit numărul controalelor instituțiilor publice abilitate. Președintele Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, vorbește despre o creștere alarmantă a cazurilor de evaziune fiscală în România. Membrii Uniunii Europene se gândesc la crearea unui Eurofisc. Turismul, sectorul cu cel mai mare număr de astfel de infracțiuni din Constanța, a trecut pe planul secund, după ce Garda Financiară a intensificat controalele pe filiera achizițiilor intracomunitare de produse agroalimentare.

În primele șapte luni ale anului 2009, activitatea de inspecție a Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Constanța s-a concretizat în 1.909 verificări la societățile cu capital privat, mixte și la asociațiile familiale și persoanele fizice. Valoarea totală a veniturilor suplimentare atrase la bugetul de stat consolidat este de aproape 150 milioane lei.
De asemenea, potrivit datelor prezentate de DGFP Constanța, au fost stabilite diferențe de impozite și taxe în valoare de aproape 108 milioane lei, în primele șapte luni ale anului. Pentru nevirarea în termen a impozitelor și taxelor, s-au calculat majorări și penalități de întârziere în sumă de 38,9 milioane lei.
Pentru abaterile constatate, s-au aplicat amenzi contraven-ționale de 11 milioane lei.
În urma verificărilor efectuate, organele de control din subordinea DGFP Constanța au înaintat organelor abilitate 88 de sesizări penale.
Datoriile agenților economici cu sediul social pe raza județului Constanța, la bugetul ge-neral consolidat, în perioada ianuarie - iulie 2009, au însumat 796 milioane lei. Pe tot parcursul anului 2008, DGFP Constanța a descoperit datorii în valoare de 1,1 miliarde lei. Pentru recuperarea creanțelor au fost instituite sechestre în valoare totală de aproape 37 milioane lei și au fost blocate 525 milioane lei, reprezentând disponibilitățile bănești din conturile bancare ale contribuabililor datornici.
Organele de control fiscale au pus accentul pe inspecțiile din domeniul achizițiilor intracomuni-tare, în special a celor agroalimentare și a celor accizabile, în 2009.
La nivel național, Garda Financiară a întocmit peste 170 de sesizări penale, pe achizițiile intracomunitare de produse agroalimentare cu prejudicii de peste 186 milioane lei și confiscări efective de peste 19 milioane lei.
La nivel local, potrivit datelor Gărzii Financiare Constanța, în primele șapte luni ale anului, controalele inspectorilor s-au finalizat cu 23 de sesizări penale și amenzi în valoare de 865.000 lei. Prejudiciile aduse bugetului de stat au totalizat peste 31 milioane lei și au fost confiscate cereale și produse cerealiere în valoare de aproape 8 milioane lei.
Cele mai multe cazuri de evaziune fiscală au fost descoperite la punctele de trecere a frontierei de la Negru Vodă și Vama Veche. "De cele mai multe ori, din documentele de însoțire a mărfii lipsesc date importante, precum locul de încărcare a mărfii, buletinele de analiză a calității sau contractele de vânzare-cumpărare", a declarat Cristian Radu, comisarul-șef al Gărzii Financiare Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3764 secunde