12 echipe de inspectori sanitar-veterinari ies, în această vară, la vânătoare pe litoral

601
12 echipe de inspectori sanitar-veterinari ies, în această vară, la vânătoare pe litoral - ee7ba8acc95e48542b6de07c8e82b259.jpg
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a creat, pentru perioada verii, o nouă structură, "Comandamentul Sezon Estival 2009", cu rolul de a identifica și elimina produsele alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică, pe litoralul românesc. Comandamentul va funcționa de pe 15 iunie până pe 15 septembrie 2009.

"Prima serie de controale va fi făcută de 12 echipe. Fiecare echipă va avea doi inspectori sanitar-veterinari, veniți din țară. Echipele vor fi împărțite pe două zone: de nord, stațiunea Mamaia și Năvodari, și de sud, Mangalia și stațiunile aferente. De asemenea va exista și un auto-laborator pentru fiecare zonă", a declarat Marian Zlotea, președintele ANSVSA.
Pentru a nu exista suspiciuni, la fiecare două săptămâni, inspectorii vor fi schimbați. "Va exista și o rotație, pentru a nu se crea impresia că anumiți inspectori s-au obișnuit cu o zonă sau alta. Vom avea și un reprezentant al Ministerului Turismului, la verificarea unităților de cazare", a precizat Marian Zlotea.
Comandamentul are rolul, în primul rând de prevenție, conform reprezentanților instituției sanitar-veterinare. "Vom încerca să asigurăm un sejur cât mai plăcut turiștilor, pe litoralul Mării Negre. Sperăm la cât mai puține cazuri, dacă se poate zero toxiinfecții alimentare. Dacă nu o să se întâmple nimic, înseamnă că inspectorii din cadrul comandamentului și-au făcut datoria și au prevenit situațiile neplăcute", a explicat Liviu Rusu, directorul Direcției pentru Siguranța Alimentelor.
Controalele vizează modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare. Vor fi verificate restaurantele, fast-food-urile, cantinele, pensiunile turistice din stațiunile românești, dar și tabăra de copii de la Năvodari.
Dacă unitățile nu vor respecta regulile de bază privind alimentația publică, acestea vor fi sancționate cu avertisment sau amendă între 5.000 și 15.000 de lei, pentru cazurile mai puțin grave, care pot fi rezolvate într-o perioadă scurtă de timp. Dacă vor exista cazuri grave, atunci activitatea unității implicate va fi suspendată.
Inspectorii își vor desfășura activitatea conform unui program prestabilit, dar vor putea răspunde și sesizărilor primite din partea consumatorilor. În acest sens, ANSVSA a creat un dispecerat care poate fi apelat zilnic, 24 de ore din 24, la numărul de telefon 0800 - 826787 și unde se pot face sesizări, sau se pot obține informații referitoare la activitatea sanitar-veterinară. "Dispeceratul va trebui să rezolve sesizările și să verifice unitățile incriminate în maxim 48 de ore", a mai spus președintele ANSVSA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2917 secunde