De ce au protestat petroliștii români la sediul OMV, din Viena

424
1
De ce au protestat petroliștii români la sediul OMV, din Viena - deceauprotestat-1400862523.jpg

Articole de la același autor

Un pichet de 100 de petroliști români, reprezentanți ai salariaților din OMV Petrom România, a protestat vineri, 23 mai, 2014, timp de o oră, în fața sediului companiei, din Viena. Acțiunea de protest a fost organizată de Sindicatul Liber Independent Petromar (Constanța), Sindicatul Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliștilor Drăgășani, Sindicatul Petrosind Craiova, Sindicatul Petrom Găiești.


Potrivit comunicatului de presă dat publicității, protestul "vine după o lungă perioadă în care organizațiile sindicale menționate au încercat să oprească abuzurile săvârșite împotriva salariaților de administrația OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Național Petrom, o organizație a cărei existență nu este încă certificată de justiție."


Protestatarii i-au înmânat directorului general al OMV o scrisoare în care prezintă "situația de batjocură din România, o situație care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiați ai reprezentanților administrației), fără știința membrilor celorlalte structuri sindicale."


Sindicatele consideră că efectele noului contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Prin noul contract de muncă, au fost eliminate toate condițiile care restricționau unitatea să rezilieze s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru și condițiile de muncă. Administrația va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului, implicit al salariatului.


Creșterea salarială pentru anul viitor va fi de aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puțin peste 12 euro. Totodată ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facțiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile și o sumedenie de responsabilități au fost tăiate din dreptul companiei. Astfel, angajatorul nu mai are obligația:
- de a reangaja pe același post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani;
- de a lua măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă și de a le discuta în comisia de sănătate și securitate în muncă;
- să asigure participarea salariaților la cursuri de formare în domeniul relațiilor de muncă și activităților sindicale.
- să păstreze timp de 3 luni salariul angajatului care beneficiază de schimbarea locului de muncă din motive medicale;
- să plătească integral biletele de tratament și transport angajaților care sunt nevoiți să trateze boli profesionale;
- să coreleze ajutorul de căsătorie / naștere / adopție cu nivelul salariului minim pe companie.


Sindicatele organizatoare ale protestului de la Viena au deschis deja acțiuni în instanță împotriva companiei OMV Petrom și împotriva Sindicatului Național Petrom și au anunțat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziție pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.


La începutul săptămânii viitoare angajații de la Petromar (platformele marine ce aparțin de OMV Petrom) au anunțat că vor purta banderole albe în semn de protest.


Comentează știrea

Petrolist
24 mai 2014
proteste

Atata timp cat justitia romana si autoritatile statului lasa in libertate un infractor gen Liviu Luca(vezi dosar 12095/299/2009-jud Sector 1 BUCURESTI)iar acesta mai mult decat atat mai si ...negociaza salariile petrolistilor si CCM-ul nimic nu trebuie sa ne mai mire.O tara cu resursele solului si subsolului vandute de tradatori ai carei oameni a caror resursa de munca a fost si ea vanduta, sunt umiliti, batjocoriti si nedreptatiti!Unde esti tu Tepes Doamne,ca vazandu-i tu pe ei...

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Iunie 2013
Stire din Economie : Petrom plătește dividendele
Pagina a fost generata in 1.135 secunde