Petrom și Exxon urgentează exploatările în perimetrul Neptun-Marea Neagră

373
1
Petrom și Exxon urgentează exploatările în perimetrul Neptun-Marea Neagră - exxon-1375709699.jpg

Articole recomandate

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a încheiat un act adițional la acordul cu OMV Petrom și ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră, pentru ca lucrările de explorare să fie urgentate, a declarat, pentru AGER-PRES, Gheorghe Duțu, președintele ANRM.

"Guvernul a aprobat acest act adițional în ultima ședință (din 30 iulie - n.r.). Actul adițional a fost încheiat la solicitarea celor de la Petrom", a spus Duțu.

Potrivit acestuia, actul adițional, al treilea de la semnarea acordului, este clasificat conform legii, întrucât prevede programul de lucrări pe care îl vor face investitorii în acest perimetru.

"Prin încheierea acestui act adițional, tot procesul se accelerează. Ei (Petrom și ExxonMobil - n.r.) au nevoie să obțină valori suplimentare și date concrete din tot perimetrul. Au de gând să facă încă 1-2 foraje în perioada imediat următoare. Deci nu se extinde niciun termen, ci, dimpotrivă, lucrările sunt urgentate", a precizat Duțu.

În 2008, OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au încheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagră.

Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potențiale de gaze naturale între 42 și 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că zăcămintele de acolo ar putea acoperi necesarul țării timp de șase ani.

În toamna anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat că extracția gazelor din acest perimetru ar putea începe în 2018.

Totodată, reprezentanții Exxon Mobil au afirmat că, după ce zăcământul va fi declarat comercial, etapa de extracție a gazelor va implica investiții între 3 și 10 miliarde de dolari. 

Comentează știrea

mishtokar
6 august 2013
da? si

redeventele ce se atibuie statului roman (din extractie) au crescut la nivel European?(minim 45%) Sau au ramas la 3% "negociate" de Bombonel? (Pina si tarile africane iau 40%...). Suntem de rasul curcilor, din cauza PZD. Mai votati-l mosi si babe!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Iunie 2013
Stire din Economie : Petrom plătește dividendele
Pagina a fost generata in 0.6367 secunde