Masacrul delfinilor de la Marea Neagră

2346
15
Cele două nave de pescuit au ridicat năvodul-pungă la suprafață. În el, 16 delfini se zbat. Câțiva au scos capul prin ochiurile mari, cu latura de 40 cm, încercând să scape.

Două bărci cu pescari tineri, care n-au împlinit 20 de ani, se apropie de plasă. Băieții, înarmați cu cuțite, sar în interiorul ei și încep să înjunghie delfinii în burtă. La fiecare împunsătură, se produce o explozie. Are loc o erupție de sânge.

În plasă, e zbatere de oameni și delfini, iar marea e de sânge. Delfinii luptă înnebuniți. Tinerii, cuprinși, parcă, de o febră uci-gașă, lovesc turbați, fără milă.

v v v

Întâmplarea, stimați cititori, nu a avut loc la Pilot Whales, în Insulele Feroe, ori în vreun golf al orașului Taiji, din Peninsula Kii (Japonia), locuri intrate în atenția publicului pentru vânarea fără milă a delfinilor.

Cazul s-a petrecut în 1953, la Marea Neagră și mi-a fost relatat de Andrei Lazăr - vânător de delfini în fosta Întreprindere Piscicolă Flota de Larg, care avea sediul în portul Constanța.

"A fost cea mai sângeroasă vânătoare de delfini din cele la care am participat. Mi-era frică pentru băieți. Delfinii se zbăteau, ei loveau cu cuțitele și ar fi putut să nimerească alături, să se omoare între ei" - povestește Andrei Lazăr.

Fostul vânător de delfini are 80 de ani în prezent. Meseria de pescar a învățat-o la Școala Profesională Piscicolă din Jurilovca, în pe-rioada 1951 - 1953. La terminarea ei, 20 dintre cei 80 de absolvenți, printre care și el, au fost repartizați la Întreprinderea Piscicolă Flota de Larg, pe nava "Octombrie Roșu". Fostă "Vila Franca", aceasta fusese a unui comunist grec, care fugise cu navă cu tot, la ruși. Din URSS, nava a ajuns la români. A fost dusă la Șantierul Naval Galați și transformată în navă de pescuit-bază. Avea la bord o fabrică de conserve, instalații de frig și magazii de depozitare. A fost exploatată până în 1958, când a fost tăiată la fier vechi.

Pe "Octombrie Roșu", Andrei Lazăr a stat doar o lună, după care a fost mutat pe "Rechinul", o navă de pescuit, de 50 de tone. A lucrat pe ea doi ani, iar după armată, până în 1961, pe nava "Cristea G. Ion".

Întreprinderea Piscicolă Flota de Larg se ocupa nu doar cu pescuitul, ci și cu vânarea delfinilor. Pescarii erau încadrați ca brigadieri, dar li se spunea vânători de delfini. Întreprinderea îi dotase cu arme pentru uciderea amfibiilor, niște carabine ZB-uri (Zbigniew Brzeziñski) cehoslovace.

"Plecam în formație, cu două pescadoare înainte. Cârdul de delfini era prins la mijloc. Cu armele se trăgea în laturile cârdului, pentru a-i aduna grămadă. Tot cu focuri de armă erau opriți. Pescadoarele închideau cercul și plasa. Delfinii erau prinși în năvod, care era ridicat la suprafață. Apoi, lansam la apă două - trei bărci, care se apropiau de plasă. De la bordul lor, delfinii erau împușcați. Cea mai mare toană (captură - n.n.) a fost de minimum 50 de delfini, vânați cu trei nave. Era în 1961" - povestește Andrei Lazăr.

Fondatorul ONG-ului Mare Nostrum, cunoscut publicului românesc pentru activitatea de protecție și salvare a delfinilor, este Nae Ion (76 de ani), fost cercetător științific în cadrul Institutului Român de Cercetări Marine. Puțini știu că începuturile activității sale pe mare au fost legate de… vânarea delfinilor.

În perioada 1960 - 1963, a lucrat ca ofițer radiotelegrafist pe navele "Pălămida", "Chefalu", "Arieș", "Gilort" și altele, care aparțineau Întreprinderii Piscicole Flota de Larg, iar în perioada 1985 - 1989, a fost directorul Întreprinderii de Pescuit Marin.

"Vânătoarea de delfini se făcea în baza planului de producție" - povestește Nae Ion. "În fiecare an erau ucise mii de exemplare. Se vânau într-un mod îngrozitor, barbar, cu un năvod-pungă numit gâr-gâr, în limbaj popular. Se lucra cu două pescadoare. Unul se ducea în fața cârdului de delfini și arunca năvodul, care avea lungimea de 1,5 km și 90 metri adân-cime. Navele înconjurau cârdul cu plasa și o strângeau încet-încet, până ajungeau să îngrămădească delfinii, ca oile în țarc. Apoi, se declanșa masacrul. De pe ambele pescadoare, începea uciderea lor cu carabinele. Împușcau până li se încingeau țevile și nu mai puteau să tragă. Era o crimă ecologică." (Va urma)

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Carmen
30 iulie 2013
DE CE ????????

DE CE ????????????????? Ce scop avea acest masacru? Poate cineva (serios/competent) sa-mi raspunde la aceasta intrebare? Se mai practica inca? Multumesc pt. raspuns.

Ovidiu
30 iulie 2013
De ce?

De ce crede-ti ca suntem interesati sa citim astfel de atrocitati? Voi cei ce va uitati peste ziar inainte de a fi printat cum ati putut citi si mai ales cum ati putut lasa sa treaca un astfel de articol la print? NU!NU!NU! Asa nu!

noni
30 iulie 2013
o dovada in plus

... ca oamenii sunt mai rai ca animalele ! Animalele isi cresc puii, nu se despart de perechea lor, nu ucid de placere... Si atunci nu sunt unii oameni mai rai decat animalele ???

geo
30 iulie 2013
De unde sunt fotografiile?

Fotografiile nu sunt din Romania. In prima din stinga se vede clar acest lucru. In a 3-a din stinga apare un animal mult mai mare decit un delfin din Marea Neagra

mihai
30 iulie 2013
balene in Danemarca

E trist ce se intampla numai ca in poze sunt balene nu defini. Nu prea am vazut balene in Marea Neagra... Unii jurnalisti uita ca se pot cauta si poze pe google. http://www.stop-finning.com/2908-they-killed-150-pilot-whales-today-on-the-faroe-islands-its-a-part-of-denmark/

Sile this Millennium
30 iulie 2013
Felicitari dle Tita

Un articol scris cu talent si suflet de un adevarat constantean ,astept cu nerabdare urmarea .

Fotografiile pot fii si trucate
30 iulie 2013
Animalelor le pasa de ele

Decat sa ia asemenea imagini de pe net, mai bine ar arata si ar scrie ce se intampla cu copiii si batranii din Constanta macar. Vin alegerile si iar o sa ne promita partidele importante ca or sa faca camin de batrani, ca asa promite pastaia la toate alegerile, dar nici urma de camin. Sunt copii si batrani parasiti, de care nu au grija nimeni, si nimanui nu-i pasa. Dar in schimb va preocupa delfinii, cainii, gainile, ramele, sau alte prostii doar ca sa umpleti pagina. Chiar sunteti ziaristi ?

Jimmy
30 iulie 2013
carabine ZB

Carabinele ZB sunt de fapt Zbrojovka Brno si nu Zbigniew Brzeziñski care e numele unui polonez

luk
30 iulie 2013
.....

Nu inteleg rostul acestui articol...oricum banuiesc ca toti participantii la masacru vor avea parte de multe "bucurii" pe lumea ailalta...Dumnezeu nu doarme stati linistiti

cititor
30 iulie 2013
1953???

un articol dezastruos- nu mai aveti ce publica? - e dureros ce s-a intamplat,dar concentrati-va pe viitor,nu pe trecut!

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2756 secunde