De ce este important să vă actualizați adresa la Fisc

226
De ce este important să vă actualizați adresa la Fisc - deceesteimportant-1429283626.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre cei mai mari clienți ai Poștei Române este Fiscul. Anual transmite populației și agenților economici milioane de înștiințări de plată și decizii de executare a creanțelor, dar o mare parte din corespondență nu ajunge la destinatari. Fie că aceștia și-au schimbat domiciliul fiscal și nu au înștiințat ANAF, fie au dorit să li se piardă urma.


Potrivit Fiscului, sunt numeroasele situații în care corespondența trimisă prin poștă se returnează cu explicația "destinatar necunoscut la sediul social". Drept urmare, comunicarea cu cei în cauză nu se realizează, iar impozitele și taxele rămân neplătite. În schimb, serviciile poștale nefinalizate sunt achitate din veniturile încasate de la ceilalți contribuabili. 


Ce este domiciliul fiscal? În cazul persoanelor fizice, termenul indică adresa unde își au domiciliul legal sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care ele sunt diferite. În cazul persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, al asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, este vorba de sediul activității sau locul unde se desfășoară efectiv activitatea principală. În cazul persoanelor juridice, domiciliul fiscal este sediul social sau locul unde se exercită gestiunea administrativă și conducerea efectivă a afacerilor, în cazul în care acestea nu se realizează la sediul social declarat.


În vederea creșterii încasărilor la bugetul statului, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, la care este arondat și județul Constanța, a început campania de actualizare a datelor de identificare a domiciliilor fiscale, în cazul în care au apărut schimbări. Este vorba de datele privind adresa sediului social sau domiciliul fiscal, numărul de telefon și adresa de e-mail.


Noul domiciliu fiscal sau sediul social se înregistrează la ANAF, prin depunerea unei cereri (formularul 050), însoțită de acte doveditoare. 


Potrivit legii, în situația în care actele administrativ fiscale nu pot fi transmise prin poștă, comunicarea se realizează prin publicitate (afișare la sediul organului fiscal și pe pagina de internet a ANAF).


Contribuabilul corect are tot interesul să primească corespondența transmisă de Fisc, pentru a putea corecta din timp eventualele erori, pentru evitarea majorărilor și penalităților de întârziere a plății, a impunerilor din oficiu sau a situațiilor în care poate fi declarat inactiv fiscal. În acest din urmă caz, fapta se înscrie în cazierul fiscal al contribuabilului, precum și al reprezentanților legali ai acestuia.


Este greu de prognozat ce succes va avea campania Fiscului, dar pot să bag mâna în foc că firmele fantomă nu își vor declara sediile fiscale reale. Ele au fost înființate tocmai pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor. În cazul lor, singura soluție rămâne cea propusă de cotidianul "Cuget Liber": un recensământ al firmelor (după modelul recensământului populației și al locuintelor), prin care să se verifice existența acestora la sediile sociale declarate. S-ar vedea, imediat, care sunt firmele "fantomă". Pasul următor trebuie să fie darea lor în consemn, în sistemul bancar, așa cum infractorii sunt consemnați la graniță. O dată blocate conturile, respectivele firme vor fi nevoite să iasă la suprafață și să dea socoteală sau să dispară definitiv. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Aprilie 2015
Stire din Economie : Fiscul dă cu biciul doar în cei mici
Pagina a fost generata in 0.5551 secunde