De ce nu găsim în piețe și magazine fructe constănțene

1112
De ce nu găsim în piețe și magazine fructe constănțene - fructe-1328565272.jpg
Județul Constanța se poate lăuda la această oră cu aproximativ 2.400 hectare cu livezi, arată datele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța (APIA). În evidențele instituției figurează, potrivit directorului acesteia, Stere Pufleni, aproape 860 hectare cu livezi de cais și zarzăr, 760 hectare cu piersic, 380 hectare cu cireș și vișin și 250 hectare cu prun. Acestora li se adaugă încă aproape 160 hectare cu livezi de meri, 25 hectare cu gutui, iar încă aproximativ 15 hectare cu alți pomi fructiferi.

Așadar, constănțenii s-ar putea bucura, cel puțin câteva săptămâni, de caisele și piersicile din livezile din județ, având în vedere că suprafețele sunt destul de generoase. Cât din producția anuală reușește să ajungă pe tarabele și magazinele din Constanța este însă greu de spus cu exactitate. Un lucru este cert: mai degrabă cumpărătorii sunt interesați de fructele românești, de multe ori datorită gustului mult mai bun, decât comer-cianții, cei care preferă să pună pe tarabe ori pe rafturi fructe care să arate în primul rând foarte bine.

Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța are în administrare, în prezent, 228 de hectare. Două treimi din suprafață sunt ocupate de piersic, urmat de cais, două specii de pomi fructiferi reprezen-tative pentru climatul din Dobrogea. Acestora li se alătură, pe suprafețe mai mici, cireșii, vișinii și prunii. Producția Stațiunii de Cercetare ajunge însă, în mare măsură, potrivit directorului acesteia, ing. Cristian Păltineanu, în țară: "Producția ajunge în țară, către beneficiari din zona București, Pitești, Brașov, mai puțin pe litoral deoarece comercianții preferă să ia din Bulgaria sau Turcia". În opinia acestuia, cel mai probabil comercianții vor fructe din alte țări deoarece acestea sunt de regulă mai mari, mai aspectuoase, dar și pentru că prețurile sunt, în unele cazuri, mai mici. "Comercianții preferă poate să meargă la sud de Mangalia, că iau mai ieftin. Noi nu putem să lăsăm prețul mult mai jos, noi suntem stațiune de cercetare", a spus Cristian Păltineanu.

Explicația prețurilor mai mici din străinătate este dată și de faptul că la noi în țară subvenții acordate strict pentru pomicultură nu mai există, ci se poate obține doar plata pe suprafață, în condițiile în care subvențiile din alte țări sunt destul de consistente.

Gerul va lăsa semne

Livezile din județ au avut și ele de suferit din cauza scăderii bruște a temperaturilor, însă pagubele vor putea fi evaluate abia după ce trece perioada rece. "Deocamdată minimele au fost de -18 grade, înregistrate într-o dimineață. S-ar putea să fie mai multe specii afectate, dar până la -14, -15 grade rezistă toate. A fost o perioadă caldă, până la mijlocul lunii ianuarie, și apoi a venit brusc iarna. O parte a mugurilor se dezvoltaseră într-o anumită măsură. Ceva efecte negative le anticipăm, dar nu știm cât de grave. Putem să vedem stricăciunile abia după ce trece perioada rece", a precizat directorul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4214 secunde