De ce sunt roșiile atât de scumpe la piață? Prețul lor l-a depășit pe cel al bananelor

1902

Articole de la același autor

Abia apărute pe piaţă, roşiile româneşti s-au scumpit din nou. Ploile din ultimele zile i-a făcut pe comercianţi să crească preţurile şi cu 6 lei. Ce se găseşte pe tarabele constănţene sunt roşii de import sau aduse din alte judeţe. Ale noastre încă nu s-au copt din cauza frigului, iar soarele a fost rar la vedere.

Dacă anul trecut ne plângeam de secetă, anul acesta legumicultorii s-au confruntat cu ploi din belșug care au adus umezeală în solarii şi implicit boli. Temperaturile sunt propice în sere dar lipsa soarelui face să întârzie coacerea tomatelor, astfel că, oferta nu face faţă cererii. În pieţele constănţene se vând roşii din Ialomiţa, Giurgiu şi Galaţi. Sunt soiuri fel şi fel, ţuguiate, lunguieţe sau rotunde la preţuri diferite. Dacă zilele trecute, când razele soarelui începeau să ardă, kilogramul de roşii scăzuse la 10 lei, acum cu ploile din ultimele zile, roşiile au ajuns iar la 18, 19 lei kilogramul ca în primele zile când au apărut. „Zilele trecute am cumpărat roşii şi cu 9 lei de la piaţa Obor , de la Casa de Cultură. Azi mă uit şi mă crucesc. Am venit la fata mea în Tomis Nord şi aici sunt între 17 și 19 lei. Ce au roșiile astea de sunt așa de scumpe ? Nu sunt aceleaşi roşii?”, ne-a spus Ana Constantin, pensionară.



Ne-a lămurit o doamnă care vinde legume-fructe în piaţa Cireşica. „S-au scumpit pentru că a plouat. Le cumpărăm şi noi mai scump de la distribuitor şi trebuie să mărim preţul să nu stăm degeaba în piaţă”, a explicat Maria T., vânzător în piaţa Cireşica.

Sigur suntem într-o economie de piaţă liberă, dar pentru a le înfrâna speculanţilor să crească preţul nejustificat, poate n-ar fi rău, ca autorităţile locale să introducă mercurialul în pieţe.





Roşia pleacă de la producător cu 9 lei/kg

Am făcut şi noi o cercetare să vedem cu cât pleacă roşia din cel mai mare bazin legumicol Matca, din judeţul Giurgiu. Astfel, în ziua de 20 mai 2021, preţul roşiei era staţionar şi se vindea cu minim 8 lei şi maxim 9 lei, potrivit site-ului bursadelegume.ro. De ce după un traseu de 264 de kilometri, câţi sunt de la Matca la Constanţa, roşia românească se dublează ca preţ, ajungând să fie mai scumpă decât un kilogram de banane care vin de la mii de mile marine, numai Dumnezeu știe?!



Sigur, se adaugă şi transportul, dar totuşi se pune un adaos comercial foarte mare. Dacă ar fi numai producătorii probabil că prețul roșiei ar fi acceptabil, dar când pe lanțul de vânzare intervin samsarii, atunci și prețul crește până când este toată lumea mulțumită. Mai puțin cumpărătorul obișnuit care dintr-o pensie sau un salariu derizorii cu greu fac față scumpirilor de tot felul.

Desigur, suntem într-o economie de piață și cererea fixează prețul. Dar nu este normal ca intermediarii să decidă acest lucru. Poate n-ar fi rău ca instituțiile de control ale statului să revină și să facă ordine între producători și intermediari. Până atunci, ne vom minuna de fiecare dată când ajungem la piață, cum cresc prețurile de la o zi la alta, mai ceva ca buruienile după ploaie!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9647 secunde