Deducerea TVA-ului, valabilă doar pentru mașinile folosite în interes de serviciu

2149

Articole de la același autor

Odată cu noile proceduri fiscale, aplicate de la 1 mai 2009, s-au introdus și limitări speciale ale dreptului de deducere a TVA-ului, în cazul achiziționării de autovehicule și combustibil. Statul vrea ca deducerea de TVA să fie aplicată doar mașinilor folosite în scop de serviciu.
"31% din autoturismele Porsche din România sunt înregistrate pe firmă și bag mâna în foc că nu se plimbă agentul de vânzări cu ele", a declarat la sfârșitul lunii trecute, Grațiela Iordache, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Publice. Astfel, se încearcă eliminarea abuzului de cumpărare a autoturismelor pe firmă.
Conform noului Cod Fiscal, nu se mai deduce taxa pe valoare adăugată aferentă achizițiilor de vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil, în cazul autovehiculelor destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă de 3,5 tone și care să nu aibă mai mult de nouă scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului.
Excepțiile sunt reprezentate de cazurile în care mașinile sunt folosite în interes de serviciu și anume:
r vehiculele utilizate pentru intervenție, reparații, pază, protecție, curierat, transportul de personal la și de la locul de desfășurare a acțiunii, precum și vehiculele speciale adaptate pentru reportaj, utilizate de agenții de vânzări și de agenții de recrutare a forței de muncă
r vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi
r vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane (rent-a-car), instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional
r vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv, în vederea revânzării
Pentru a avea dreptul de deducere a TVA-ului, contribuabilul trebuie să cumpere vehiculul din România sau să importe vehiculul din spațiul comunitar.
Noile prevederi nu se aplică în cazul în care proprietarul a achitat un avans înainte de 1 mai 2009, pentru cumpărarea mașinii și dacă livrarea acesteia intervine după data de 1 mai 2009, inclusiv.
Limitările privind deducerea TVA-ului în cazul achiziționării de mașini sau combustibil se aplică până la data de 31 decembrie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7954 secunde