Deputații europeni susțin împărțirea riscului între stat și sectorul privat

329

Articole de la același autor

Proiectele de dezvoltare regională întârziate în țările lovite de criză ar putea demara prin împărțirea riscurilor investiționale între investitorii publici și cei privați, pe baza măsurilor votate adoptate de Parlamentul European. Împărțirea riscului ar trebui să stimuleze recuperarea economică, prin asigurarea de capital și depășirea lipsei de interes din partea băncilor de a-și asuma singure riscurile.

Deputații europeni au adoptat măsura legislativă cu 504 voturi pentru, 78 împotrivă și 79 de abțineri.

Prin această propunere, statele membre care în prezent beneficiază de programe de asistență macroeconomică din partea Uniunii Europene (România, Grecia, Irlanda și Portugalia) vor putea cere ca o parte din alocarea lor de fonduri pentru politica regională să fie transferată către Comisia Europeană. Comisia ar putea apoi încheia parteneriate de împărțire a riscului cu Banca Europeană de Investiții sau cu alte instituții financiare dispuse să susțină financiar finanțatorii proiectelor sau băncile.

Contribuția financiară totală a Uniunii Europene pentru aceste instrumente de împărțire a riscului nu trebuie să depășească 10% din alocările naționale din cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională și Fondului de Coeziune.

Regulamentul își propune să încurajeze investitorii să susțină proiecte "strategice" generatoare de venituri. Vor avea prioritate proiectele parțial finanțate prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, dar și alte proiecte care contribuie la realizarea obiectivelor politicii de coeziune. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3896 secunde