Șeful Comisiei Europene, băgat în corzi

240
Șeful Comisiei Europene, băgat în corzi - barroso1-1334852288.jpg
Nevoia urgentă de măsuri de promovare a creșterii economice și de combatere a nivelului dezastruos al șomajului, în special în rândul tinerilor, a dominat dezbaterea extrem de acidă a deputaților europeni cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Mulți euro-deputați au subliniat costurile sociale ale crizei, exprimând rezerve în privința supraviețuirii monedei euro, cel puțin în forma sa actuală.
Barroso a prezentat două inițiative ale Comisiei, frumos ambalate, dar care nu prea duc la rezultate concrete: un pachet de măsuri sociale generale și unul de sprijinire a Greciei.
"Vedem prea multă austeritate și prea puțină securitate", a spus austriacul Hannes Swoboda, liderul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
Liderul liberal belgian, Guy Verhofstadt, a afirmat că, în ciuda introducerii măsurilor de austeritate și a cumpărării datoriilor suverane, criza nu s-a terminat. Ea nu poate fi depășită decât printr-o abordare structurală duală, care să includă lansarea obligațiunilor pentru proiecte și punerea în comun a datoriilor, lucruri care ar deplasa povara de la cetățeni către deținătorii de obligațiuni. Rebecca Harms (Verzi / ALE, Germania) s-a declarat dezamăgită de absența președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pe care ar fi vrut să îl întrebe despre strategia "contraproductivă" a băncii din ultimii doi ani. Ea a criticat faptul că miliarde de euro s-au cheltuit pentru salvarea băncilor fără un impact asupra economiei reale. "Moneda euro este condamnată", a spus Nigel Farage (Europa Libertății și a Democrației, Regatul Unit). "Nimeni nu vă crede când spuneți că dacă rămânem împreună vom depăși criza", a spus el, adăugând că speră că Fondul Monetar Internațional nu va mai da bani UE.
Euro-deputata Gabriele Zimmer (Stânga Unită Europeană / Stânga Verde Nordică, Germania) a arătat că nu oamenii sunt ajutați, ci piețele. "Nu a fost bine că am consolidat economia ignorând viața oamenilor de rând. Ar trebui să facem invers. […] Ar trebui să trimiteți oameni în Grecia și Portugalia să vadă ce se întâmplă", i-a spus aceasta președintelui Barroso.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2867 secunde