Vremea a pus pe chituci agricultura

Dezastru la Constanța

1572
1
Dezastru la Constanța - seceta-1317745417.jpg
Lipsa ploilor din vară, dar și de pe acest început de toamnă, a fost mană cerească pentru operatorii din turism și pentru sectorul viniviticol. În cel de-al doilea caz vorbim despre un an extrem de bun, cel mai reușit de după 2001. Directorul general Murfatlar România (liderul pieței de vin din România), Cosmin Popescu, a precizat că datorită vremii bune recolta este bogată atât cantitativ, cât și calitativ și estimează astfel o producție în valoare de peste 18.000 tone de struguri, cu aproximativ 30% mai mare decât recolta anului trecut.
De cealaltă parte, agricultura constănțeană este la un pas de dezastru. La fel ca și în celelalte regiuni, temperaturile ridicate din ultima perioadă și lipsa precipitațiilor au întârziat și încă întârzie lucrările agricole din județul Constanța. Cea mai afectată cultură este însă cea de rapiță. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța, pe suprafețe mici aceasta deja a răsărit și are mare nevoie de apă pentru a nu fi compromisă total. Agricultorii spun că recolta de anul viitor oricum va fi extrem de mică, în comparație cu cea de anul acesta.

Seceta a betonat pământul
Pregătirea pământului pentru culturile de toamnă este aproape imposibil de realizat la această oră în județul Constanța, și asta deoarece pe suprafețe mari, terenul nu poate fi efectiv arat, iar acolo unde se încearcă, lucrurile merg destul de greu.
Nici constănțenii care au făcut arătură de vară, dar care nu au discuit, nu sunt mai câștigați. Din cauza bolovanilor mari și tari ca piatra nu pot semăna. Oricum, specialiștii spun că pe alocuri, la o adâncime de 20 - 30 de centimetri nu există apă accesibilă plantelor, așadar fără ploaie nici cei care au reușit să facă aceste semănături nu se pot considera mai norocoși.

La cheremul naturii
Soluții practic nu există pentru această situație. "Divinitatea" face toate cărțile, în prezența (atât cât este) unui sistem de irigații practic nefuncțional dar și inaccesibil. Oamenii își pun, în continuare, nădejdea în Dumnezeu. Potrivit meteorologilor, începând de duminică avem trei zile cu ploaie. Chiar și cu aceste ploi, este greu de preconizat cât de afectate vor fi culturile și ce recolte ne așteaptă pentru 2012, spun reprezentanții Direcției pentru Agricultură Constanța. Totul depinde de vreme.

Comentează știrea

Toni
5 octombrie 2011
ANIF

Ce fac domnii deputati de Constanta si directorul ANIF pentru asta?!!Nu misca un deget ,fiecare isi vede doar de interesul lui.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Economie : Sute constănțeni  rămân pe drumuri
Marţi, 20 Septembrie 2011
Stire din Social : Se oprește apa la Băneasa
Pagina a fost generata in 0.2806 secunde