Doamne, ce vremuri asasine! Prețul produselor agro-alimentare a făcut explozie

156
Doamne, ce vremuri asasine! Prețul produselor agro-alimentare a făcut explozie - fonddoamnecevremuriasasinepretul-1674228383.jpg

Articole de la același autor

Prețurile produselor agricole ieșite de pe poarta fermelor Uniunii Europene au înregistrat o creștere lentă în intervalul 2015 – 2021, pentru ca în următorul an să explodeze. Primele estimări pentru 2022 arată că au fost substanțial mai mari decât în anul precedent, pentru aproape toate categoriile principale de produse, precum și pentru inputurile agricole cheie.

Prețuri de… război

Potrivit Eurostat (Oficiul Statistic al Uniunii Europene), creșterea prețurilor a fost provocată de trei factori majori. În primul rând, piețele agricole globale au fost puternic perturbate de invadarea Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse. După cum se știe, cele două țări sunt mari producători și exportatori de grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte. În al doilea rând, în anul 2022, Europa s-a confruntat cu o secetă cumplită, care a afectat toate culturile, ducând la diminuarea recoltelor, inclusiv a cantităților de furaje pentru animale. La toate acestea s-a adăugat explozia prețurilor energetice, determinată de politica expansionistă a Rusiei și de restricțiile impuse de Uniunea Europeană, pentru a elimina treptat dependența sa de combustibilii fosili din Rusia.

Mari scumpiri la poarta fermelor agricole

Datele Eurostat indică faptul că prețul mediu al bunurilor agricole produse în UE a crescut, per ansamblu, cu 24% între 2021 și 2022. Cele mai puternice creșteri au fost la cereale (+45 %), ouă (+43 %) și lapte (+31 %). Au existat creșteri de preț pentru toate grupele de produse, cu excepția fructelor, care s-au ieftinit în medie cu 3%.


Pe de altă parte, agricultura europeană s-a confruntat cu o puternică creștere a prețurilor bunurilor și serviciilor consumate în mod curent. Prețul mediu al imput-urilor a făcut un salt de 30%, în 2022 comparativ cu 2021. Cele mai mari creșteri de preț le-au înregistrat îngrășămintele și amelioratorii de sol (+87%), energia electrică și lubrifianții (+59%).


În anul 2022, prețurile la cereale, ouă și lapte au crescut cel mai mult în Finlanda, Franța și Letonia. Prețurile medii la cereale în ansamblu (respectiv: grâu, orz, porumb, secară și ovăz, precum și alte tipuri de cereale) au crescut în toate țările UE, rata variind de la +33% în Austria și în Țările de Jos, până la +67% în Ungaria și +70% în Finlanda.

Prețurile ouălor au crescut în toate țările UE, variațiile fiind de la +6% în Luxemburg și +7% în Cipru și Grecia, la +68% în Țările de Jos, +74% în Belgia și +76% în Franța.
 

Întrucât seceta din vara anului 2022 a pârjolit pășunile Europei, producția de lapte, în special cel de vacă, a fost grav afectată. Drept urmare, prețul laptelui a crescut, anul trecut, în toate țările comunitare. Scumpirile au variat între +3% în Cipru (unde laptele de capră este un produs cheie) și +9% în Malta la aproximativ +50% în Belgia, Lituania, Ungaria și Letonia.

…și pe masa consumatorilor

La creșterile de prețuri ale produselor agricole primare s-au adăugat cele ale prețurilor de transport și depozitare, de prelucrare și de desfacere, astfel că, în final, alimentele de bază au înregistrat scumpiri cum nu s-au mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.
 

Iată, potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile mărfurilor alimentare comercializate în România au înregistrat, în medie, o creștere de 21,55% în decurs de un an (din noiembrie 2021 până în noiembrie 2022).

Pe grupe de produse, au fost consemnate următoarele scumpiri: unt (+43,43%), ulei comestibil (+40,66%), cartofi (+39,59%), făină (+33,87%), brânză de vacă (+32,24%), lapte de vacă (+31,83%), mălai (+31,38%), ouă (+30,87%), brânză de oaie (+28,16%), pâine (+26,28%), carne de pasăre (+21,36%), carne de vacă (+17,30%), carne de porc (+14,91%), fructe proaspete (+11,28%).

Viitor agricol sumbru

Cum vor evolua prețurile agro-alimentare în anul 2023? Cauzele care au generat scumpirile în lanț, în 2022, continuă se manifeste cu putere și în prezent. La această oră, nimeni nu știe când se va încheia războiul din Ucraina. Dar un lucru este cert: sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate, astfel că piața energetică europeană va fi afectată încă mult timp de renunțarea la importurile de petrol și gaze rusești.
 

Pe de altă parte, nu sunt semne că noul an agricol va fi mai bun decât cel vechi. Lipsa zăpezilor și temperaturile nefiresc de mari din această iarnă reprezintă un mare pericol pentru culturile de păioase semănate în toamnă, care ar putea fi distruse la primul îngheț. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde