Doar 38.188 de hectare însămânțate pentru primăvară, în județul Constanța

470
Situația din agricultură rămâne în continuare tensionată, în contextul lipsei fondurilor pentru derularea în bune condiții a campaniei de primăvară. Fermierii vor bani mai mulți de la stat, sub forma subvențiilor, iar ministrul agriculturii a declarat recent că nu există nicio șansă ca Uniunea Europeană să aprobe ajutoarele pentru achiziționarea de îngrășăminte.

Campania de primăvară nu a început deloc promițător, cel puțin în județul Constanța, care are o suprafață arabilă totală de 422.000 hectare.
Cea mai mare problemă a fermierilor o reprezintă neacor-darea subvențiilor pentru îngrășă-minte. "După declarațiile minis-trului agriculturii, de acordare a ajutoarelor de 400 de lei pe hectar pentru îngrășăminte, prețul aces-tora a crescut cu 50-60% și, deși ajutorul nu a mai fost acordat, acestea nu s-au ieftinit. În loc să cumpărăm cu 1,2 - 1,3 lei kilogramul, îl cumpărăm cu 2,5 lei", a declarat Costel Caraș, preșe-dintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.
Ca rezultat al lipsei banilor și a infrastructurii necesare pentru susținerea sistemului de irigații, până la jumătatea lunii aprilie, au fost însămânțate doar 38.188 hectare, în contextul în care ministerul previzionează un total de 117.785 hectare cultivate pentru primăvară. Cea mai mare cultură de primăvară este or-zoaica, cu 15.023 hectare, aproa-pe 40%, din totalul suprafeței însămânțate, în județul Constanța. Plantele de nutreț au fost cultivate pe o suprafață de 6.200 de hectare, o arie mică în comparație cu previziunile ministerului, de aproape 16.000 de hectare. 4.820 de hectare au fost însămânțate cu ovăz, iar 1.736 de hectare cu legume, până la jumătatea lunii aprilie, conform datelor prezentate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța. Culturile de muștar câștigă din ce în ce mai mult teren, la nivel local, și se întind pe o suprafață de 1.358 hectare.
De asemenea, fermierii con-stănțeni au început crearea cul-turilor de floarea-soarelui, în condițiile în care solul a început să se încălzească. Până în prezent, floarea-soarelui a fost cultivată pe o suprafață de 4.800 de hectare.
Doar culturile din toamna anului trecut se pare că mai salvează agricultura. Astfel, culturile de grâu și secară acoperă o suprafață de 157.909 hectare, rapița – 52.985 hectare, orzul - 28.434 hectare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3884 secunde