Dolarul puternic a pus leul și euro cu botul pe labe

3159
1
Dolarul puternic a pus leul și euro cu botul pe labe - fd27d59d5aface1e24fd358710cc1615.jpg
Piețele financiare se pregătesc pentru o săptămână extrem de volatilă, pe fondul aprecierii puternice a dolarului, ca urmare a creșterii economice a Statelor Unite ale Americii din ultimul trimestru al anului 2009. Drept "bonus", situația din Grecia continuă să pună presiune pe euro, care pierde teren în fața monedei americane.

În ceea ce privește leul, situația este incertă, analiștii economici așteptându-se la mai multe lupte cu speculatorii internaționali și la o volatilitate sporită, controlată însă de Banca Națională a României.
"Recesiunea va accentua decalajele economice existente între statele membre UE, iar evoluțiile dezastruoase ale unora dintre acestea amenință eforturile țărilor dezvoltate de a ieși mai repede și mai accelerat din criză, atât prin presiunea pusă asupra monedei europene, cât și prin implicațiile asupra schimburilor economice", spune Victor Safta, directorul casei de brokeraj X-Trade Brokers România.
El consideră că, în următorii ani, este posibil ca mecanismele financiare europene să sufere anumite revizuiri, menite să protejeze moneda euro, pentru a nu submina evoluțiile statelor dezvoltate.
Germania și Franța, cele mai puternice state europene, au înregistrat creșteri economice încă din trimestrul al doilea al anului trecut, evoluția pozitivă menținându-se și în trimestrul al treilea. În aceste condiții, euro s-a apreciat semnificativ față de dolar, care a ajuns la un minim de 1,51 dolari/euro, în noiembrie 2009. Totuși, pe fondul semnalelor de creștere din SUA, dolarul a început să recupereze teren, încheind anul la un nivel de 1,43 dolari/euro. În prezent, cursul a coborât sub pragul de 1,4 dolari/euro.
"Situația dramatică a econo-miei Greciei a contribuit însă în mod semnificativ la deprecierea monedei euro în ultimele zile. Moneda comunitară a atins un nivel record al deprecierii, revenind la cotații similare celor din vara anului trecut. Evident, nu numai Grecia provoacă îngrijorare organismelor europene și statelor dezvoltate, ci și alte țări, cum ar fi Spania, care înregistrează cote record ale deficitelor economice", explică Victor Safta.
Reprezentantul X-Trade Brokers estimează că volatilitatea ridicată din piețele financiare se va menține și în perioada următoare, atât pe piața valutară, cât și pe cele de mărfuri și acțiuni.
"În următoarele săptămâni ne așteptăm la fluctuații majore pe termen scurt, mai ales că se așteaptă publicarea unor date cu influențe majore – PIB-ul american în ultima parte a lui 2009, rata șomajului din Uniunea Euro-peană, indicii piețelor imobiliare din SUA și Japonia și indicele privind încrederea mediului de afaceri din Germania și Franța", mai spune Victor Safta.

Comentează știrea

2003 honda cbr600rr fairings
1 iunie 2014
2003 honda cbr600rr fairings

According to our friends over at Asphalt & Rubber, that's a 10-hp increase from last year. Along with slimmer, more aerodynamic fairings and a bit more battery capacity, the team has hopes of the 529-pound bike rounding the course at an average speed of 115 mph. If it does, that would be a new record and likely enough to put it ahead of all comers. 2003 honda cbr600rr fairings http://hondacbr600fairings.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2036 secunde