Două zile până la aplicarea procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere

382
Două zile până la aplicarea procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere - 733e42652ad8998910d59488625dd70b.jpg
Au mai rămas două zile până la aplicarea procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere. De la 1 iulie 2009, românii vor putea aplica metoda care funcționează, încă din anii ´70, în multe dintre țările Uniunii Europene. Bulgaria a adoptat-o de acum trei ani.

Potrivit legii, se poate recurge la constatarea amiabilă (deci fără implicarea poliției) atunci când într-un eveniment rutier au fost implicate doar două vehicule și din el au rezultat doar pagube materiale. De asemenea, trebuie ca ambele persoane care au luat parte la eveni-ment să vrea să completeze formularul special. Ele au dreptul de a opta între a merge la poliție sau a folosi metoda amiabilă.
O condiție de bază este ca șoferii să aibă la ei formu-larele respective, pe care le pot ridica de la societățile și brokerii de asigurări sau chiar de la secțiile de poliție.
La început de drum, me-toda nu va avea prea mare succes. Este de așteptat ca rezistența la nou să apară atât din partea asiguraților, cât și a asiguratorilor. Pro-babil că va crește și numărul reclamațiilor făcute de clienții societăților de asigurări împo-triva acestora. Dar nu va trece mult timp și noua proce-dură va câștiga teren pentru că, pe de o parte, asigurații se vor convinge de avanta-jele sale, iar pe de altă parte, societățile de asigurări își vor învinge propria inerție.
Un rol important în creș-terea încrederii publicului în noua metodă le revine Co-misiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și repre-zentanțelor sale din patru regiuni ale țării. Cea din Con-stanța are arondate județele Tulcea, Brăila, Galați, Călă-rași, Ialomița, Buzău și Con-stanța.
Șeful acesteia, Dănuț Deliorga, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că: "Rolul comisiei este apărarea drepturilor asiguraților. Toate nemulțumirile pe care le au clienții societăților de asigu-rare pot fi rezolvate prin intermediul acestei instituiții. În fiecare an, comisia rezolvă sute de reclamații. Majori-tatea cazurilor le rezolvăm favorabil. În cazul unor inad-vertențe între ceea ce recla-mă asiguratul și ceea ce susține societatea de asigu-rare, în ultimă instanță se apelează la justiție."
Deci, stimați conducători auto, dacă aveți probleme cu societățile de asigurare la aplicarea procedurii de con-stare amiabilă a accidentelor rutiere adresați-vă Reprezen-tanței Constanța a Comisiei de Supraveghere a Asigu-rărilor (Adresa: str. Mihai Viteazu, nr.25, tel/fax. 0241.610.204, E-mail: [email protected])

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4966 secunde