Economia fără conflicte de muncă - o utopie?

343
Acordul național dintre marile confederații sindicale și patronale pune pe baze noi dialogul dintre partenerii sociali. Astfel, contractele colective de muncă vor fi negociate în toate unitățile unde există membri ai celor cinci mari confederații sindicale (Cartel "Alfa", BNS, CSDR, CNSLR - Frăția și Meridian) și ai confederațiilor patronale din cadrul Uniunii PATROROM (respectiv CONPIROM, Patronatul Român, UNPR și UGIR 1903).
Acolo unde nu există un sindicat reprezentativ, conform legislației în vigoare, desemnarea negociatorilor care să-i reprezinte pe salariați urmează să se facă conform unei proceduri anexă la acord.
La nivelul fiecărui sector de activitate va fi înființată o comisie bipartită care va media eventualele conflicte ce pot apărea între partenerii sociali. Menirea ei principală va fi să sesizeze și să preîntâmpine situațiile critice.
Aceste câteva prevederi vor avea un impact extraordinar asupra econo-miei și pieții muncii. Ele vor reașeza relațiile contractuale dintre angajați și angajatori, pe baza negocierilor reale. În prezent, în foarte multe din unitățile de talie mică sau chiar medie, se mimează negocierea colectivă. Nu doar salariații sunt afectați, ci și mediul concurențial. Încălcarea dreptului la negocieri colective favorizează apariția dumping-ului social.
Consfințirea dialogului ca bază a relațiilor dintre partenerii sociali și instituirea unor mecanisme de preîntâmpinare a conflictelor, care apar mai ales cu ocazia negocierilor colective, vor conduce la rărirea și chiar dispariția protestelor, a grevelor din economia românească.
Este, oare, o utopie? Nicidecum. În foarte multe companii, nu au mai avut loc conflicte de muncă de ani de zile. De ce? Pentru că patronatele și sindicatele respective au învățat să rezolve problemele ivite, la masa verde, prin dialog. De ce n-ar funcționa acest model în toate unitățile economice?
Pentru cei interesați, prezentăm pe www.cugetliber.ro, la pagina de eco-nomie, "Procedura de alegere a nego-ciatorilor reprezentanți ai salariaților", anexă la Acordul național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4868 secunde