Potrivit unui raport al Băncii Mondiale

Concurs Economiile României și Letoniei, singurele care vor scădea în 2010

226

Articole de la același autor

România și Letonia vor fi singurele țări din Europa de Est ale căror economii vor scădea și în 2010, potrivit datelor prezentate de Banca Mondială (BM) în raportul Perspective Economice Globale 2010.
"Țările care au intrat în criză cu creșteri nesustenabile (Bulgaria, Letonia, Lituania) și cele cu bugete publice sau private vulnerabile (Ungaria, România) își vor reveni mai greu din cauza posibilităților reduse de adaptare a politicilor publice", estimează Banca Mondială.
Astfel, economiile României și Letoniei ar urma să scadă și în 2010, pentru a doua, respectiv a treia oară la rând, dar cu ritmuri de declin mult mai mici.
În 2011, economia românească ar urma să își reia creșterea, cu 3,6%, iar apoi cu 4,4% în 2012, potrivit datelor BM.
În același timp, deficitul de cont curent al României ar urma să se adâncească la 5% din PIB în 2010, nivel la care s-ar putea menține și în 2011 și 2012.
Analiștii BM atrag atenția că banii trimiși în țară în 2009 de românii și polonezii care lucrează în străinătate au scăzut foarte mult, ceea ce reflectă problemele economice și șomajul din Uniunea Europeană.
În schimb, Rusia și Turcia, care au cele mai ample creșteri economice din regiunea est-europeană și Asia centrală, generând 62% din PIB-ul zonei, ar putea înregistra creșteri economice de 4,5%, respectiv 6,3%, potrivit estimărilor Băncii Mondiale
Banca Mondială atrage însă atenția asupra riscurilor încă prezente în regiune. "În mod special, o problemă care trebuie urmărită în lunile următoare este cazul băncilor elene care dețin active impresionante sub formă de credite în Albania, Bulgaria, România și Serbia", precizează raportul BM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 15 Iunie 2010
Stire din Economie : Scrisoare de pe Plaja Modern
Pagina a fost generata in 1.967 secunde