Este loc de o ieftinire a carburanților?

158
În aprilie, scăderea prețului petrolului și aprecierea leului lasă loc ieftinirii carburanților, așa sună concluzia unei analize realizate de casa de brokeraj Noble Securities, sucursala România.

Luna aceasta, în același timp cu scăderea prețului petrolului (care a coborât de la aproape 120 de dolari pe baril până la circa 96 - 97 de dolari), leul s-a apreciat față de dolarul american cu circa 3%.

"Desigur că aritmetica prețurilor carburanților nu presupune o relație de dependență exclusivă a acestora față de prețul petrolului și de cotația leului față de dolarul american: de exemplu, accizele și TVA-ul reprezintă o cotă importantă din prețurile carburanților (aproape jumătate, potrivit unor companii petroliere). Cu toate acestea, scăderea consistentă a prețului petrolului împreună cu întărirea monedei naționale lasă loc, cel mai probabil, unei ieftiniri în continuare a carburanților în perioada imediat următoare, în lipsa unor evoluții care să determine mișcări ale prețurilor în sens invers pentru fiecare variabilă", a arătat Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala România.

Companiile petroliere prezente în România au operat deja ieftiniri ale carburanților în ultima perioadă: de exemplu, un anumit tip de benzină, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcând astfel o scădere de 3,14%, se arată în analiza casei de brokeraj. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Economie : Prețurile la carburanți au luat-o razna
Pagina a fost generata in 0.6043 secunde