Fiscul vrea să-i prindă pe benzinarii evazioniști cu păcura vopsită

302
Fiscul vrea să-i prindă pe benzinarii evazioniști cu păcura vopsită - oiltruckcopy-1332778424.jpg
Cum poate fi achitată legal o acciză de 15 euro pe tona de motorină în loc de 374 euro? Benzinarii care acționează în România au găsit soluția: o comercializează drept… păcură.

Trebuie știut că păcura și produsele energetice asimilate ei din punct de vedere al accizelor sunt, teoretic, utilizate drept combustibil pentru încălzire. În cazul lor, acciza este de numai 15 euro/tonă, de 25 de ori mai mică decât cea pentru motorină.

Autoritățile au observat o creștere alarmantă a importurilor de produse energetice cu caracteristici fizico-chimice foarte apropiate cu cele ale motorinei, inclusiv în ceea ce privește aspectul de lichid galben, limpede, transparent. Respectivele produse nu îndeplinesc, însă, condițiile minime din nomenclatură, pentru a putea fi încadrate la codurile aferente motorinei.

Odată intrate pe teritoriul Uniunii Europene, la un nivel al accizelor de 15 euro/tonă, ele sunt vândute drept combustibil în special pentru autovehicule și utilajele din con-strucții.

În alte cazuri, antrepozitari autorizați să fabrice produse energetice din categoria păcurii, achiziționează motorină în scopul declarat de a o amestecata cu reziduuri petroliere. Ulterior vând motorina ca atare, fără nicio prelucrare, declarând-o produs energetic de tipul păcurei, cu nivel de accizare de 15 euro/tonă.

Prin intermediul firmelor fantomă, produse botezate "păcură", provenite din import, din achiziții intracomunitare ori din producția națională, ajung în stațiile de distribuție a carburanților ca motorină.

Pentru a lupta mai eficient împotriva acestor practici eva-zioniste, Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal. În baza lui, metoda de marcare și colorare a motorinei utilizată drept combustibil pentru navigație va fi extinsă la păcură și produsele asimilate ei. Aplicarea marcatorilor fiscali va permite monitorizarea modului de utilizare efectivă a acestor produse energetice.

Proiectul de act normativ pre-vede ca pe teritoriul național să nu se mai utilizeze, transporte, de-țină în afara antrepozitului fiscal sau să nu se mai comercializeze, produse de tipul păcurii, fără a fi marcate și colorate.

În condițiile în care se constată prezența acestor produse fără a fi marcate și colorate, acciza va fi plătită la nivelul motorinei. Aceeași măsură va fi aplicată dacă se constată utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanți pentru motor.

Marcarea și colorarea acestor produse vor fi obligatorii atât pentru produsele din producția internă, cât și pentru produsele provenite din achiziții intracomunitare sau din import.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3065 secunde