Este prea ieftin să scăpăm de inundații

696
Este prea ieftin  să scăpăm  de inundații - estemaiieftin-1399308881.jpg

Articole de la același autor

Românii a fost loviți de viituri și inundații sub toate regimurile și guvernările. Cu taxele și impozitele plătite de ei în ultimii 50 de ani puteau fi regularizate toate cursurile de apă, ridicate diguri de protecție, construite bazine de acumulare și lărgite canalizările. 
Miliardele s-au dus pe Apa Sâmbetei, fără a se diminua cu o câtime riscul de inundații. Din contra, la prima ploaie mai serioasă, râurile își ies din matcă, malurile se surpă, dealurile o iau la vale, satele sunt acoperite de ape, iar canalizările marilor orașe dau pe de lături. 
Unde s-au dus banii destinați construcției celui mai important sistem de securitate a țării, cel împotriva inundațiilor? Răspunsul îl știe o țară întreagă, îl știu și guvernanții. De ani de zile se vorbește despre fraudarea lucrărilor hidrotehnice și de îmbunătățiri funciare, despre încălcarea legii achizițiilor publice, despre digurile cărora le-au crescut vile cu piscină și jeep-uri.
Datele oficiale arată că, pentru lucrările de protecție împotriva inundațiilor, au fost cheltuite următoarele sume în ultimii ani: în 2010 - 628,406 milioane lei; în 2011 - 885,793 milioane lei; în 2012 - 654,549 milioane lei. Cu ce rezultat? Cu niciunul, după cum o demonstrează inundațiile din 2013 și 2014. 
Astăzi, autoritățile irosesc sume uriașe, din fonduri europene, pentru elaborarea hărților de hazard, a scenariilor de prevenire și intervenție în caz de inundații, în loc să lanseze lucrările hidrotehnice de care țara are nevoie. Hărțile de risc și comandamentele la Palatul Victoria nu sunt mai eficiente în calea apelor decât un dig de protecție. 
Un program hidrotehnic la scară națională ar impulsiona creșterea economică și calitatea vieții, va asigura zeci și sute de mii de locuri de muncă în construcții, proiectare și în industriile conexe, în domeniul serviciilor și al comerțului. 
Dar toate acestea, fără o voință politică, rămân speranțe deșarte, la fel ca și visul că vom scăpa vreodată de corupția demolatoare de diguri și poduri. 
Înclin să cred că nu se dorește o protecție reală împotriva revărsărilor de ape întrucât e prea ieftină. Guvernanții români preferă doar ce e prost și scump. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3423 secunde