Euro declanșează ofensiva pe piețele energetice și de capital

182
Euro declanșează ofensiva pe piețele energetice și de capital - eurodeclanseazaofensiva-1611672419.jpg
Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie în vederea creșterii deschiderii, solidității și capacității de a rezista la șocuri a sistemului economic și financiar al Europei, în următorii ani. Unul dintre pilonii de bază al noii abordări îl reprezintă consolidarea rolului internațional al monedei euro.

În acest scop, prin dialog cu țările terțe partenere va fi promovată utilizarea monedei euro, prin dezvoltarea unor instrumente și a unor indici de referință exprimați în euro și prin promovarea statutului acesteia ca monedă internațională de referință în sectoarele energiei și produselor de bază.

În cadrul strategiei NextGenerationEU vor fi emise obligațiuni de înaltă calitate exprimate în euro. Astfel, piețele de capital din Uniunea Europeană vor dispune de mai multe instrumente de tranzacționare și mai multă lichiditate în următorii ani. Alături de moneda euro, acestea vor deveni mai atractive pentru investitori.

Promovarea finanțării pentru dezvoltarea durabilă va transforma piețele financiare ale UE într-o platformă globală de „finanțare verde”, consolidând statutul monedei euro ca monedă implicită pentru produsele financiare durabile. În acest context, Comisia Europeană va depune eforturi pentru a promova utilizarea obligațiunilor ecologice ca instrumente de finanțare a investițiilor în domeniul energiei, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de energie și climă pentru 2030. Un procentaj de 30% din totalul obligațiunilor pe care Comisia le va emite în cadrul NextGenerationEU va fi sub formă de obligațiuni ecologice.

Comisia Europeană va căuta, de asemenea, posibilități de extindere a rolului schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a-și maximiza rezultatele în materie de mediu și pentru a sprijini activitatea de comercializare a ETS în UE. În plus, Comisia va continua să sprijine și activitatea Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la o eventuală introducere a unei monede euro digitale, care să vină în completarea numerarului.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3843 secunde