Eurobarometru: Schimbările climatice, principala provocare pentru UE

250
Eurobarometru: Schimbările climatice, principala provocare pentru UE - fondeurobarometru-1643392291.jpg

Articole de la același autor

Nouă din zece tineri europeni sunt de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare, arată recentul Eurobarometru privind viitorul Europei.



Potrivit sondajului de opinie, 81% dintre europeni se declară fericiți că locuiesc în UE, 68% sunt de acord că UE este un spațiul al stabilității într-o lume agitată, iar 67% sunt de acord că UE oferă o perspectivă de viitor pentru tinerii europeni.

91% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani consideră că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice pot contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare. Ideea este susținută și de 84% dintre cei cu vârsta de minim 55 de ani. Aproape unul din doi europeni (49%) consideră schimbările climatice drept principala provocare globală pentru viitorul UE și sprijină în integralitate obiectivele de mediu ale Pactului verde european. 88% dintre europeni consideră că este important să crească ponderea energiei din surse regenerabile în economia noastră și să avem o eficiență energetică mai mare, în timp ce 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să promoveze creșterea pieței vehiculelor cu emisii zero și cu emisii scăzute.

Alte provocări globale viitoare evidențiate de respondenți includ sănătatea (34% dintre europeni) și migrația și strămutarea forțată a populației (menționate de aproximativ 30%). Existența unor standarde de viață comparabile (31%) și a unei politici comune în domeniul sănătății (22%) sunt două dintre cele mai utile aspecte pentru viitorul Europei. De asemenea, europenii acordă prioritate unei mai mari solidarități între statele membre (21%) și independenței energetice (20%).

Cele mai menționate provocări cu care se confruntă UE sunt: inegalitățile sociale (36%), șomajul (32%), urmate de problemele legate de migrație (31%).

Europenii consideră că respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (27%) este principalul atu al UE, urmat de puterea sa economică, industrială și comercială (25%).

Pacea (49%), libertatea de opinie (47%), egalitatea socială și solidaritatea (45%), precum și toleranța și deschiderea față de alții (44%) sunt valorile cel mai bine reprezentate de UE – în comparație cu alte țări, potrivit respondenților.

Marea majoritate a europenilor sunt fericiți că trăiesc în UE (81%) și în țara lor (89%) și sunt mulțumiți de viața lor de familie (89%).

Comandat în comun de Parlamentul European și de Comisia Europeană, sondajul a fost realizat între 16 septembrie și 17 octombrie 2021, în cele 27 de state membre ale UE, fiind efectuate aproximativ 26.530 de interviuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7605 secunde