Europa vrea să evadeze din recesiune cu automobilul verde

329
Statele comunitare vor avea mai multe pârghii de acțiune pentru ieșirea din criză. Propunerile avansate de Comisia Europeană au în vedere relaxarea fiscală, generarea locurilor de muncă cu ajutorul investițiilor, accelerarea finanțărilor din fonduri structurale, relaxarea regulilor privind ajutorul de stat.
Stimulentele fiscale vor avea un caracter temporar și o țintă precisă. La nivel comunitar, volumul lor va fi de 200 miliarde euro (1,5% din PIB-ul UE).
Pentru protecția și crearea locurilor de muncă, comisia propune simplificarea criteriilor Fondului de Sprijin Social European, reprogramarea cheltuielilor și acordarea în avans a plăților, chiar din prima parte a lui 2009. Astfel, statele membre vor avea acces mai devreme la sume de până la 1,8 miliarde euro pentru a dezvolta politici active pe piața muncii, pentru a susține categoriile cele mai vulnerabile și pentru a finanța proiectele de formare a competențelor.
Pentru a dezvolta cererea de forță de muncă, statele membre vor fi invitate să analizeze obligații sociale pe care trebuie să le achite angajații cu venituri mici. De asemenea, se cere Consiliului Europei să adopte directiva de reducere permanentă a TVA la plata unor categorii de servicii.
Comisia propune un parteneriat public (cu fondurile UE, Băncii Europene de Investiții și ale bugetelor naționale) și privat pentru a dezvolta tehnologiile curate. Sunt avute în vedere automobilul verde (cu o finanțare combinată de 5 miliarde euro), casa eficientă din punct de vedere energetic (1 miliard de euro) și alte asemenea proiecte revoluționare. Investiții inteligente sunt considerate, de asemenea, educația și reconversia profesională, pentru că ele ajută populația să-și găsească locuri de muncă și susțin creșterea productivității muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8627 secunde