Evaziune fiscală de 50 de milioane de lei, descoperită de inspectorii antifraudă

635
Evaziune fiscală de 50 de milioane de lei, descoperită de inspectorii antifraudă - evaziune-1461256753.jpg

Articole de la același autor

Inspectorii antifraudă fiscală au identificat un caz de evaziune fiscală, la finalizarea căruia au fost sesizați procurorii din cadrul DIICOT. Aceștia au deschis un dosar penal pe numele celor implicați. 


Ieri, 21 aprilie 2016, inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au participat împreună cu procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea la percheziționarea sediilor sociale și punctelor de lucru ale societăților AMBIENT SA, ARABESQUE SRL, SAWA SA, MM INDUSTRY SRL, MATCRIS CONCEPT SRL, OKAPI SRL, situate în localitățile Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori sau asociați fac obiectul dosarului penal. 


În cauză, există suspiciunea că reprezentanții societăților menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip "fantomă", au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat. Operațiunile de achiziție și livrare declarate sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societățile din circuit, nu au avut la bază tranzacții reale, scopul lor a fiind de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat. 


Inspectorii antifraudă au efectuat verificări la un număr de 28 societăți comerciale din grup, care au evidențiat operațiuni fictive de achiziții și livrări de materiale de construcții.


Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor, cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajați, nu au depus la termene toate declarațiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență. După încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor. În urma controalelor, a rezultat că societățile beneficiare, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, și-au diminuat nelegal TVA de plată și impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei. În urma celor constatate, inspectorii antifraudă au instituit măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului de la societățile menționate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5194 secunde